Diari La Veu del País Valencià
La Comissió Europeua proposa una normativa pública sobre transparència fiscal
La proposta es basa en la tasca de la Comissió per combatre l’elusió de l’impost de societats a Europa, que s’estima que suposa per als països de la UE una pèrdua d’ingressos d’entre 50 000 i 70 000 milions d’euros l’any. Com a complement d’altres propostes d’introducció d’un intercanvi d’informació entre autoritats fiscals, imposaria a les multinacionals que operen a la UE amb ingressos mundials superiors als 750 milions d’euros anuals l’obligació de publicar informació fonamental sobre el país o els països de la UE on realitzen els seus beneficis i el país o països on paguen els seus impostos. Les mateixes normes s’aplicarien a les multinacionals no europees que operin a Europa. D’altra banda, les empreses haurien de publicar una xifra agregada relativa al total d’impostos pagats fora de la UE.

Aquesta proposta constitueix una forma simple i proporcionada d’augmentar la imposició de les grans multinacionals sense afectar la seva competitivitat. S’aplicarà a milers d’empreses grans que operen a la UE, però no afectarà les petites i mitjanes empreses.

La proposta també estableix exigències de transparència més estrictes per a les activitats de les empreses en països que no apliquen les normes internacionals de bona governança en l’àmbit de la fiscalitat. La Comissió es basarà en la seva estratègia d’imposició exterior amb l’objectiu d’establir tan aviat com sigui possible la primera llista comuna de la UE d’aquests territoris fiscals.

El vicepresident de l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, ha declarat que “la lluita contra l’elusió fiscal és una prioritat fonamental de la Comissió. La col·laboració estreta entre les autoritats fiscals ha d’anar acompanyada de transparència pública”.

“Posarem a disposició dels ciutadans informació relativa als impostos pagats pels grups multinacionals, sense imposar noves càrregues a les pimes i respectant el secret professional. En adoptar aquesta proposta, Europa mostra el seu lideratge en la lluita contra l’elusió fiscal”, ha afegit el vicepresident.

El comissari d’Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals, Jonathan Hill, ha declarat: “Les nostres economies i societats depenen dels principi d’equitat fiscal, aplicable tant a les persones físiques com a les empreses. Tot i això, fent ús de complexos dispositius fiscals, actualment algunes multinacionals poden arribar a pagar una tercera part menys d’impostos que les empreses que només operen en un país. La nostra proposta d’augmentar la transparència contribuirà a augmentar la imposició de les empreses i promourà una competència més lleial entre empreses, independentment de la seva mida”.

La proposta d’avui modificarà la Directiva sobre comptabilitat (Directiva 2013/34/UE) amb l’objectiu de garantir que els grans grups publiquin anualment un informe amb els beneficis obtinguts i els impostos meritats i pagats a cada Estat membre. Aquesta informació serà accessible durant un període de cinc anys. Determinada informació contextual (volum de negocis, número de treballadors i naturalesa de les activitats) permetrà una anàlisi qualificada i s’haurà de difondre per a cada país de la UE on operi l’empresa, així com els territoris fiscals que no disposin de normes fiscals de bona governança (els anomenats ‘paradisos fiscals). També caldrà proporcionar xifres agregades relatives a les operacions en d’altres territoris fiscals de la resta del mon. La proposta s’ha mesurat amb detall per tal de garantir que no es publicarà informació empresarial confidencial.

Aquestes noves obligacions de publicació d’informació per països, que prenen com a base de les iniciatives recents de la Comissió (IP/16/159) i les complementen, permetran als ciutadans examinar el comportament fiscal de les multinacionals. Alhora, això animarà les empreses a pagar impostos als països on obtenen els beneficis.

Aquesta difusió de la informació també contribuirà als esforços que s’adrecen a conèixer millor els sistemes fiscals dels Estats membres i a detectar els buits i desajustos existents, de manera que hi hagimés claredat sobre les causes i conseqüències de l’elusió de l’ impost de societats.

Comparteix

Icona de pantalla completa