Diari La Veu del País Valencià
Un compositor valencià per segona vegada en la història dels Proms de la BBC
Sixto Ferrero / València

Els Proms de la BBC són el cicle de concerts de música clàssica més famosos i multitudinaris del món. Tenen lloc actualment al Royal Albert Hall de Londres des de juliol fins a setembre, però s’iniciaren en 1895 aleshores al Queen’s Hall que fou destruït pels bombardejos de la II Guerra Mundial.

Allò que més destaca d’aquest cicle és, per una banda, el fort suport mediàtic amb què compten, però sobretot el grandíssim suport social que el sustenta, ja que les entrades per viure el cicle s’esgoten ràpidament tant per gaudir de seient com per obtindre una entrada dempeus, fet que permet poder passejar per l’auditori alhora que es gaudeix de la selecció d’orquestres, directors i obres que sonen al prestigiós cicle. El Proms ofereix cada any una selecció entre les millors orquestres, solistes, directors i obres. Aquesta selecció respon, naturalment, a un grau qualitatiu reconegut a nivell mundial.

Al llarg d’aquest cicle, que ja compta amb 121 edicions, només una vegada s’ha interpretat música d’un compositor valencià. En 2002 els Proms van voler fer una mena d’homenatge a la “música espanyola i llatinoamericana”, aleshores s’interpretaren obres de Joaquim Rodrigo, Manuel de Falla, Turina i de catalans com Isaac Albèniz, Enric Granados, Robert Gerhard o Xavier Montsalvatge. Tot i això, en l’imaginari col·lectiu està el concert de John Williams en 2005 interpretant el famós Concert d’Aranjuez de Rodrigo.

>

Doncs ara, onze anys després de Rodrigo, torna a haver-hi un valencià entre el prestigiós programa dels Proms. Si atenem la programació, veiem que el 15 d’agost al Royal Albert Hall de Londres, la Britten Sinfonia amb direcció de Thomas Adès interpretarà la Simfonia Clàssica de S. Prokofiev, Lieux retrouvés de Thomas Adès (estrena mundial de la versió orquestral), la Simfonia núm. 8 de Beethoven i l’estrena a Londres de Four Iberian Miniatures del compositor valencià Francisco Coll.

Francisco Coll. Foto: Maurice Foxall.

Comparteix

Icona de pantalla completa