Diari La Veu del País Valencià
Vilamarxant, a punt per acollir la Trobada d’Escoles en valencià

RedactaVeu / Vilamarxant.

Aquest dissabte 16 d’abril el municipi de Vilamarxant acollirà la XXIX Trobada d’Escoles en valencià del Camp de Túria. La Coordinadora pel Valencià de la comarca és l’encarregada d’organitzar aquest esdeveniment per la llengua, juntament amb l’Ajuntament de Vilamarxant, les escoles que hi participaran, així com diferents entitats i empreses col·laboradores.

A més del mateix dia de la Trobada, la Coordinadora també ha realitzat actes previs com la representació de Barrets, una obra teatral infantil, el lliurament de premis del 18è Premi Sambori, o un concert amb Òscar Briz.

Programació

Els interessats a consultar la programació completa podran fer-ho ací, però tot seguit destacarem algunes activitats. Com a totes les trobades hi haurà una cercavila que anirà seguida de l’inici dels tallers infantils, tot seguit hi haurà una actuació musical per a públic infantil anomenada “Balla amb Marcel el marcià”. La diada acabarà amb un sopar popular i els concerts d’Atziac, El Diluvi i Geografies.

Coordinadora pel Valencià – Camp de Túria

La Coordinadora va nàixer l’any 2001, però els centres educatius de la comarca participen en les Trobades d’escoles en valencià des de l’any 1987. Cada any s’encarreguen de l’organització comarcal del Premi Sambori de literatura escolar, de la Trobada musical i de la Trobada d’escoles en valencià. A més, també realitzen actes culturals de tot tipus com xarrades, presentacions de llibres, projeccions audiovisuals, etc.

Vilamarxant

Aquest municipi del Camp de Túria, amb 71.08 km² d’extensió i rodejat per Benaguasil, Xest, Pedralba i Riba-roja de Túria, compta amb 9.208 habitants.

Cisterna. Foto: Ajuntament de Vilamarxant.

Alguns dels llocs per on cal passar si visites aquesta població són la Cisterna i el Llavador. La primera data del segle XV, d’origen àrab, a més està restaurada i és visitable. Compta amb una única nau dividida en tres compartiments comunicats entre si, i coberta de volta. Hi ha un orifici xicotet pel qual eixia aigua que rajava de la cisterna i es podia agafar aigua d’ací. Pel que fa al Llavador aquest és del 1903 i té una planta rectangular amb coberta a quatre aigües de teulada, en l’interior ens trobem amb dues piles longitudinals que reben l’aigua de la séquia major, i l’aboquen de nou a la mateixa.

Comparteix

Icona de pantalla completa