Diari La Veu del País Valencià
Rubén Trenzano, des de Muro: ‘És una obligació del Govern estar amb les Trobades’
RedactaVeu / Muro

10.000 persones de 32 pobles de la comarca de l’Alcoià i el Comtat s’han donat cita a Muro, un poble de poc més de 9.000 habitants que ha vist incrementar el nombre de veïns amb la celebració de la XXIXa Trobada d’aquesta comarca.

Situat a les faldes de la serra de Mariola i regat pel riu Serpis, Muro té un fort compromís cívic amb la recuperació de la cultura tradicional valenciana. Bona mostra d’aquest lligam amb la història, la identitat i les arrels són les associacions la Unió Musical de Muro, el Grup de Danses Baladre i l’Escola de música tradicional la Xafigà.

La Coordinadora de l’Alcoià-Comtat pel Valencià fa quasi tres dècades que es dedica a enfortir el vincle social i afectiu amb la cultura popular, i a donar a conèixer el programa d’ensenyament en valencià, el programa òptim, a la ciutadania valenciana. El president de la Coordinadora, Francesc Gisbert, ha recordat aquesta primera etapa de l’entitat, “quan Escola Valenciana inicia als anys 80 la tasca d’incorporar el valencià com a llengua vehicular en el sistema educatiu valencià, els pares i mares que no volien escolaritzar els seus fills en l’anomenada línia, venien a l’escola de Muro i, per contra, els que eren conscients dels avantatges que oferia l’ensenyament en valencià, se n’anaven a Beniarrés”. A hores d’ara, “el CEIP el Bracal, –que encara es troba en barracons–, s’ha sumat a l’ensenyament en valencià: té tres línies en valencià», ha exposat Gisbert.

Posteriorment Gisbert ha atès La Veu, que li ha preguntat per com es percep el canvi polític en les Trobades. En aquest sentit, Gisbert ha reconegut que “hi ha un canvi d’actitud. Però eixe canvi d’actitud a poc a poc i amb el temps hem d’esperar també que es traduïsca en un canvi d’accions i d’obres”. Un d’aquests canvis constatat, és la visita del Director general de política lingüística, “que jo sàpiga mai havia vingut cap director ni cap conseller. I enguany tenim un conseller, Rafa Climent, diversos alcaldes de la comarca i el Director de Política lingüística que és d’agrair”.

Durant la Trobada a Muro ha tingut lloc un acte reivindicatiu amb un tarannà artístic com la pintada de grafitis als barracons on està ubicada l’escola el Bracal per fer visible que en l’actualitat es troben fent classe en condicions precàries.

Per al secretari de la Coordinadora, Vicent Romans, fer xarxa significa fer poble. “Establir lligams amb els veïns i difondre la cultura valenciana”. La Trobada de hui ha constituït “un retrat que mostra l’estima col·lectiva cap a la nostra llengua i la nostra cultura”.

S’han aconseguit organitzar una gran festa pel valencià amb la implicació i el suport de vora 90 comerços i empreses, més de 60 tallers escolars, prop d’una vintena d’institucions i editorials i unes 20 associacions.

El regidor de Cultura i Tradicions de l’Ajuntament de Muro, Sergi Silvestre, ha expressat que “és un orgull que la Trobada haja tornat a Muro després de 20 anys”, mentre que la regidora d’Educació, Fani Juan, ha esmentat “la gran tasca de conjunt i el gran compromís de les escoles i les institucions en la confecció de la Trobada”. Per altra banda, Francesc Vall, l’alcalde de Muro manifestava a La Veu que la tardança abans esmenada “ens fa estar molt contents i orgullosos de poder ser el poble que organitza aquest encontre cultural i educacional”. I en altre sentit es mostrava “agraït, en primer lloc a La Veu, per la seua cobertura a tot el País Valencià de les Trobades d’Escola Valenciana i la seua dedicació en tota ànima en la defensa d’aquesta cultura, i esperem que el dia de hui continue igual de magnífic, amb aquesta participació que hi ha hagut aquest matí i aquesta vesprada encara més que vindran tots els col·legis a gaudir de les Trobades”.

En la Trobada a Muro ha assistit el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano qui valorava “molt positivament” la Trobada de Muro/Comptat/Alcoià. Trenzano afegia que “és una festa de l’educació, és una festa de la llengua, per tant, com no pot ser menys, el Govern i l’Administració ha d’estar al costat d’allà on hi ha educació, on hi ha famílies reunides festejant l’educació… és una obligació que el Govern estiga i per tant per això estem hui ací acompanyant mestres, famílies, alumnes i sobretot agraint-los l’esforç i el treball dels últims anys que jo crec no s’ha fet un reconeixement com cal, i per això estem ací hui, reparant, honorant a totes aquestes persones que s’han deixat la pell durant els últims anys en pro d’una educació pública, valenciana i de qualitat”.

En altre sentit, La Veu li ha preguntat a Rubén Trenzano si la seua presència respon a evidenciar un canvi polític envers les Trobades, a la qual cosa ha respost que “això ho ha de dir la societat”, “nosaltres, —a continuat—, des de l’administració evidentment que estem notant un canvi, el conseller Marzà així ho fa dia a dia i està doncs repintant d’un altre color l’educació valenciana, apostant per una educació de qualitat, apostant per una xarxa pública que arribe a qualsevol localitat valenciana i que arribe de la mateixa manera a qualsevol ciutadà, xiquet independent de la seua situació social”.

Al costat de Trenzano hi eren també la cap dels Serveis Territorials d’Educació d’Alacant, Tudi Torró, entre altres representants polítics com el conseller Rafa Climent qui justificava la seua presència a la Trobada perquè “és al meu poble, i estic com a personeta, per a poder gaudir d’eixa reivindicació per la llengua, per la cultura, per les nostres tradicions, per la nostra educació, i a més a més per anar sedimentant doncs, que a poc a poc eixa flama que fa vint-i-nou anys es va encetar, de reivindicar la nostra llengua de manera continuada en l’educació seguisca reivindicant-se per a poder arribar a un moment en què no calga, perquè això voldrà dir que estarem en una situació d’autèntica normalitat i normalització. Climent, afirmava que “les llengües són un instrument positiu, de comunicació i no una eina que pot utilitzar cadascú quan li convinga a nivell polític o en altre àmbit”.

A Climent també se li ha preguntat si el canvi es evident perquè estan venint les autoritats a les Trobades, quan abans ni apareixien. En aquest sentit Climent ha contestat que “estem notant el canvi, primer, perquè ens agrada ser pròxims, i després els qui estem representant a les institucions hem d’estar al costat de la ciutadania i aleshores és important estar al costat de la gent, de la cultura, de la nostra identitat, de les nostres arrels, de la nostra llengua i per tant, hem de fer costat a tots aquells que durant tant de temps estan treballant des de l’ostracisme, des del menyspreu continuat amb una cosa que hauria de ser normal. Nosaltres el que volem és que amb la nostra presència es contribuïsca a eixa normalitat que durant tant de temps sembla no s’ha produït”.

Comparteix

Icona de pantalla completa