Diari La Veu del País Valencià
El ‘gran teixit associatiu de Barxeta’ es bolca amb la Trobada de la Costera
RedactaVeu / Barxeta

Vora 10.000 assistents i 19 pobles han gaudit a Barxeta de la XXVIa Trobada de la Costera. Es tracta de la tercera vegada que la Trobada aterra a aquesta vall envoltada per la serreta de Manuel, el massís Mondúver, el pla de Corrals, la serra de Requena. És inevitable destacar la riquesa natural i el detall paisatgístic d’aquest poble de 1600 habitants, que ha vist augmentada més de sis vegades la seua població durant la celebració de la festa pel valencià. En un context tan encisador no resulta estrany que en aquesta vall tinguera lloc la primera Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera fa 26 anys, gràcies al compromís en aquell moment del batlle Josep Lorente Calabuig, un personatge imprescindible per a la defensa de la llengua al poble.

La XXVIa Trobada de la Costera ha sabut conjugar a la perfecció cultura i tradició. Entre el gran ventall d’activitats que s’han desenvolupat caldria esmentar els més de 70 tallers escolars, la cercavila, les partides de raspall i d’escacs, els rondaballs d’Almudena Francés, així com les actuacions de ball de les Druides, la batukada Resona, la proposta de passejar en carro valencià o bicicleta pels indrets del poble i el concert de reggae per a xiquets de la mà de The Penguins. La paella gegant que s’ha cuinat ha reunit més de 500 persones en la degustació d’un plat tradicional com és l’arròs. El president de la Coordinadora d’Escoles en d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca, ha comentat que “la jornada de convivència ha sigut un èxit gràcies al treball de conjunt dels mestres, els pares i les mares, les entitats i les associacions i la predisposició de l’Ajuntament de Barxeta”.

Un retall de la història de Barxeta que va succeir el segle passat recorda el treball cooperatiu i els esforços de tot el poble que, amb prou feines, portava a terme la recerca d’aqüífers per a l’explotació agrícola. L’escola d’aquell moment s’implicà en aquest afer i, de forma conjunta, fent valdre els valors de solidaritat pels quals continua apostant en l’actualitat el model d’Escola Valenciana, participà activament en la recerca d’aigües subterrànies i ajudà els saurins a trobar els magatzems d’aigua que s’aprofitarien per a fer pròspera la terra i el poble. Curiosament, algun d’aquests saurins va arribar a ser mestre a l’escola.

La festa pel valencià ha comptat amb la presència del director general de Política Educativa, Jaume Fullana, així com diferents autoritats polítiques dels pobles de la comarca.

La XXVIa Trobada a la Costera ha sigut possible gràcies a l’esforç conjunt del CEIP Carles Salvador de Barxeta, la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera – Escola Valenciana, l’Ajuntament de Barxeta, els centres educatius de la comarca i nombroses entitats.

L’alcalde de l’Ajuntament de Barxeta, Vicent Mahique, en declaracions a La Veu, Mahiques afirmava que “estem molt orgullosos que siga la tercera vegada que arriba la Trobada a Barxeta, des que començà el nou segle i després de les Trobades que es van fer l’any 2001, ara el 2016 tornen amb els 25 anys. Esperem que gaudiu tots d’aquesta visita al poble i gaudiu de la festa del País Valencià”.

Posteriorment ha manifestat la importància d’aquesta activitat per a un poble de 1600 habitants, ja que “Barxeta té un teixit associatiu molt gran i les 21 associacions que hi ha al poble s’han involucrat en l’organització de la Trobada i s’han donat molt als seus veïns”. Mahique ha destacat dos actes que s’han portat a terme durant la Trobada, “el taller de sabó artesanal oferit per l’associació de mestresses de casa i l’exposició ‘Memòria viva de Barxeta’, que és una recopilació de fotografies antigues del poble i mostra l’escola fa més de cent anys i durant el breu temps de la República”.

Comparteix

Icona de pantalla completa