Diari La Veu del País Valencià
Hui, els valencians, per la porta gran

Xavier Pérez / València.

Ara fa 16 anys Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va acomiadar-se de la plaça de bous en una cita que reunia milers de nacionalistes per reivindicar el nostre País Valencià. L’espectacle Germanies 2007 era el punt i final a la cita en la plaça de Bous, per obra i ‘gràcia’ del blaverisme més ranci representat pels presidents de la Diputació (propietària de la plaça) Fernando Giner i Alfonso Rus.

Amb el canvi produït després de les eleccions de 2015, Acció Cultural ha decidit organitzar una gran ‘Festa per la Cultura’, on es reivindicarà la València recuperada.

Tant la tradicional manifestació con la Festa en la plaça tenen com a objectiu: “Fer visible que la societat valenciana està a favor d’un País Valencià modern, reconciliat amb la seua llengua i que aposta per la cultura, i que això s’ha de traduir en fets”, ha manifestat a La Veu, Toni Gisbert, secretari d’ACPV.

Però Gisbert ha assenyalat que “amb fer fora el PP no n’hi ha prou. Perquè encara no hi ha una RTVV, ni veiem TV3, la Llei d’Ús caldria revisar-la, etc”.

Per això, hui 23 d’abril, des d’ACPV han anunciat que “tornem a la plaça de bous de València”, i ho fan “amb un espectacle en homenatge a València que comptarà amb moltes col·laboracions. Un concert especial i emotiu, per a la visibilització dels amples sectors del nostre país que aposten per la llengua i la cultura, que durant 20 anys han fet possible la seua pervivència i renovació, i que han treballat per alimentar l’esperança i multiplicar-la”.

Programa dels actes

-a les 18h, a la plaça de sant Agustí, manifestació, amb el lema “Fem País Valencià”, a què convidem associacions, sindicats i partits de tot l’espectre social i polític, a aplegar-se i sumar esforços, des de la diversitat i la pluralitat, en favor d’un finançament més just, la recuperació de TV3 i la ràdio i televisió valencianes, la plena competència lingüística dels funcionaris, una llei d’igualtat lingüística, i la defensa dels interessos dels valencians enfront de la contínua discriminació econòmica, lingüística i cultural que patim per part de l’actual Govern espanyol

-a les 20h, a la plaça de bous, la Festa per la Cultura, per a commemorar que recuperem un espai públic que és de tots, reconèixer el treball de tantes persones i grups que han treballat durant aquests vint anys pel país fins fer possible el canvi social, i sobretot fer visible que un projecte de País Valencià de canvi i de futur ha d’apostar de manera decidida per la llengua i la cultura, i traduir eixa aposta en fets i accions concretes

Acció Cultural celebra l’èxit que ja significa la convocatòria de la diada, amb una plaça de bous plena 15 dies abans de l’acte (èxit que ens ha obligat a ampliar l’aforament fins al màxim possible), amb un cartell excepcional per quantitat i per qualitat, i amb un suport institucional sense precedents. Alhora, “lamenta que milers de valencians s’hagen quedat sense poder entrar a la plaça, però el caràcter extraordinari del programa i de les col·laboracions previstes impedeixen repetir l’espectacle, tot i que la llista d’espera per a entrades i l’expectació creada permetria pensar que seria possible omplir novament la plaça”.

D’altra banda, “informen que el mateix dia 23 es posaran a la venda en taquilla les últimes entrades no anticipades, que es vendran en raó d’un màxim de dues per persona”.

Acció Cultural convida als valencians “a gaudir d’una diada que obre el camí d’un futur de treball per la llengua i la cultura que la nostra entitat es compromet a impulsar, reforçats per l’espenta de la resposta ciutadana i la possibilitat de sumar voluntats per a un projecte de País Valencià obert, modern, plural, integrador i que aposta de manera decidida per la cultura”.

Tota la informació de la Festa ací.

Podràs seguir l’acte en directe des de La Veu.

Comparteix

Icona de pantalla completa