Diari La Veu del País Valencià
L’AN jutjarà Juan Cotino, Correa i altres 22 acusats pels tripijocs de la visita del papa

EP / Madrid.

El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, ha proposat portar a judici 24 acusats, entre els quals es troba l’expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, per delictes d’associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda en la contractació de les pantalles i megafonia a una societat pantalla de la trama Gürtel amb motiu de la visita del papa Benet XVI a València en 2006.

El magistrat ha dictat un acte en el qual transforma les actuacions en procediment abreujat, un tràmit que equival al processament, contra nou persones jurídiques i 24 físiques, entre elles l’exdirector de la televisió pública valenciana Pedro Garcia Gimeno, diversos alts càrrecs de la televisió pública (RTVV), diversos alts càrrecs de la cadena i empresaris del denominat grup Correa: Francisco Correa, Pablo Crespo, Alvaro Pérez i Jose Ramón Blanco Balín.

A més, el jutge ha incoat una peça separada per a ampliar la recerca sobre les operacions realitzades i els possibles delictes comesos en les contractacions de la Fundación de la Comunitat Valenciana V encuentro mundial de las familias. Al seu judici, la trama Gürtel va aprofitar la visita del pontífex per a aconseguir l’adjudicació il·lícita de contractes públics, apoderant-se de fons públics per al seu enriquiment personal.

Esgrimeix l’informe de la IGAE del 12 de gener de 2015 perquè s’investiguen els possibles delictes comesos en l’àmbit de la contractació des de la seua constitució, el 21 de gener de 2005, fins a la seua liquidació i extinció en 2014.

Els fets es fiten en la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia. Els investigats van decidir que el cost d’aquell subministrament, que van fixar en set milions d’euros, el duria a terme l’ens públic RTVV, que al seu torn ho adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

En l’auto, es qualifica Juan Cotino com “factótum” i “element nuclear” de la FVMEF, com a responsable últim dels seus contractes, “manipulant des d’arrere” i en comú acord amb el llavors director de la televisió pública valenciana. Segons el jutge, “va aconseguir el seu propòsit, que s’adjudicaren al grup Correa els serveis esmentats”.

3,3 milions sostrets de RTVV

Els acusats van utilitzar els fons públics de la RTVV per a realitzar el pagament, permetent a Garcia Gimeno aprovar-ho amb un ampli sobrecost, amb el qual es van enriquir personalment els membres del grup. El conveni entre la fundació i la televisió pública va suposar un desemborsament il·lícit de 7.493.600 euros, un preu “desorbitat i notòriament superior al del servei realment prestat” segons el jutge, que xifra en 3.300.000 euros els fons sostrets de RTVV.

El magistrat actua contra els funcionaris que van formalitzar el conveni i contra els quals posteriorment van participar en la mesa de contractació que va acabar adjudicant a Teconsa, pantalla del grup de Correa, el contracte “sense publicitat” i tramitat per urgència.

El jutge relata com Teconsa, empresa constructora que no tenia experiència alguna a organitzar esdeveniments, va acabar subcontractant tres empreses que finalment van col·locar les pantalles per un import de 2.994.200 euros.

Correa i Crespo es van beneficiar, segons el jutge, en 957.305 euros més altres 230.000 destinats a finançar una operació immobiliària en el municipi alacantí de la Nucia. El jutge xifra en quasi un milió d’euros els pagaments realitzats a proveïdors de les obres realitzades en la casa que Correa tenia a Eivissa.

Llista de processaments

En concret, s’asseuran en la banqueta el cap de la trama Gürtel, Francisco Correa; el seu ‘número dos’, Pablo Crespo; el ‘número tres’, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’; el considerat el cervell financer de la trama, José Ramón Blanco Balín; l’exdirector de RTVV, Pedro García Gimeno, i l’exdirector general de la Policia, Juan Cotino.

La llista també inclou l’exdirector econòmic de la cadena, Ricardo Calataiud; l’anterior cap del Departament Tècnic, Luis Sabater; l’exdirector d’antena, Antonio José de la Vídua; els empresaris Vicente Torro i Ana María Martínez Penades; els vocals de Teconsa José Luis Martínez Parra i Rafael Martínez Molinero; el treballador de Wild Electronics, Carlos Ignacio Fragio Díaz, i el seu germà Oscar; Alejandra Andrea Beresovski i Noemí Márquez Castellà, administradores solidàries de Wild Electronic Desing SL.

A més, seran jutjats Jacobo Gordons Levenfeld; l’advocada del Departament de Direcció Jurídica de RTVV, María Encarnación Pérez Pallarés; l’exdirector de Gestió de Recursos Humans, Vicente Sanz Monlleó; el secretari general de l’ens Juan Prefaci; l’excap de Compres, Benjamí Iñiguez Escuder, i Francisco Javier Arnuncio, d’Impacte Produccions S.L.

Comparteix

Icona de pantalla completa