Diari La Veu del País Valencià
La Comissió impulsa la digitalització del sector empresarial europeu
Per Comissió Europea / AMIC

La Comissió Europea ha presentat avui un conjunt de mesures per donar suport i posar en comú les iniciatives nacionals de digitalització del sector empresarial i dels serveis a tots els sectors i per impulsar la inversió mitjançant la creació de xarxes i d’associacions estratègiques. La Comissió també proposa l’adopció d’un seguit de mesures concretes per modernitzar els serveis públics i per agilitzar l’establiment de normes comunes en sectors prioritaris, com ara el de les xarxes de comunicacions 5G o la ciberseguretat. D’altra banda, la Comissió vol crear un núvol informàtic europeu que, com a primer objectiu, oferirà a l’1,7 milions d’investigadors i als 70 milions de professionals europeus que es dediquen a la ciència i a la tecnologia un entorn virtual per emmagatzemar-hi, gestionar, analitzar i reutilitzar una gran quantitat de dades científiques (comunicat de premsa).

«La revolució digital és la revolució industrial de la nostra època. Cal que donem una bona empenta a tecnologies com ara la informàtica en núvol, la ciència basada en les dades o l’Internet de les coses perquè desenvolupin tot el seu potencial. A mesura que les empreses s’expandeixin pel mercat únic caldrà també que els serveis públics electrònics puguin respondre a les necessitats actuals, és a dir, que es digitalitzin i esdevinguin més oberts i transfronterers. La UE constitueix, doncs, el mercat més adient per a l’època digital», ha declarat avui el vicepresident responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

«Europa disposa d’una base empresarial molt competitiva i és líder mundial en sectors molt importants, però només podrà mantenir aquest lideratge si digitalitza tan aviat com sigui possible les seves empreses. Aquest és precisament l’objectiu de les nostres propostes. Cal que tot Europa faci un esforç per atreure inversions que facin créixer l’economia digital», ha declarat avui també el comissari d’Economia i Societat Digitals, Günther H. Oettinger.

«L’economia digital s’està fusionant amb l’economia real. Necessitem lideratge i inversions en tecnologies digitals en sectors com ara el de la fabricació avançada, l’energia intel·ligent, els cotxes autopilotats o la salut electrònica», ha declarat avui també la comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska.

La digitalització del sector empresarial

Si bé és cert que molts sectors de l’economia europea s’han digitalitzat de seguida, no ho és menys que cal que les empreses europees aprofitin plenament totes les oportunitats digitals per poder arribar a ser competitius a nivell mundial en tots els sectors amb independència del volum de cada empresa. Els sectors tradicionals, com ara el de la construcció, l’agroalimentari, el tèxtil, el siderúrgic o les pimes s’han quedat endarrerits en el tema de la digitalització. Segons els estudis més recents, en els propers cinc anys la digitalització dels serveis i de la producció generarà més de 110 000 milions d’euros d’ingressos anuals a les empreses europees.

Hi ha Estats membres de la UE que ja han engegat estratègies per finançar la digitalització del sector empresarial, però cal una estratègia global a nivell europeu per evitar la fragmentació dels mercats i aprofitar els beneficis de les revolucions digitals, com ara la de l’Internet de les coses.

Aquests són alguns dels objectius de la Comissió:

coordinar les iniciatives nacionals i regionals en matèria de digitalització empresarial i mantenir un diàleg permanent amb tots els actors implicats a nivell de la UE; amb aquesta finalitat es crearà un marc de governança amb els Estats membres i el sector empresarial.
concentrar les inversions mitjançant partenariats público-privats europeus i encoratjar l’aprofitament de les oportunitats que ofereixen el Pla d’inversions i els Fons estructurals i d’inversió de la UE.
invertir 500 milions d’euros en la creació d’una xarxa paneuropea de centres (hubs) d’innovació digital o d’excel·lència tecnològica on les empreses puguin obtenir assessorament i provar innovacions digitals.
crear projectes pilot a gran escala per millorar l’Internet de les coses, la fabricació avançada, la tecnologia a ciutats i cases intel·ligents, els cotxes autopilotats o els serveis electrònics de salut.
aprovar una legislació que resisteixi el pas del temps, faciliti la lliure circulació de dades i especifiqui la propietat de les dades generades per sensors i dispositius intel·ligents; la Comissió també vol revisar les normes sobre seguretat i responsabilitat dels sistemes autònoms.
confegir una agenda europea de noves qualificacions digitals.
La iniciativa europea per tirar endavant la informàtica en núvol (comunicat de premsa) també forma part d’aquest paquet de mesures i farà que Europa pugui liderar la nova economia basada en les dades. En total, amb les mesures que avui presentem es destinaran més de 50 milions d’euros d’inversió pública i privada a la digitalització empresarial.

Prioritat a una norma comuna per impulsar la innovació digital

En el mercat únic digital milers de milions de dispositius interconnectats, inclosos telèfons, ordinadors i sensors, s’han de comunicar entre ells de manera segura i sense discontinuïtats amb independència del seu fabricant, de les seves especificitats tècniques o del seu país d’origen. És per aquesta raó que cal disposar d’un llenguatge comú, és a dir, d’unes normes comunes.

Per tant, la Comissió vol proposar un seguit de mesures per agilitzar el procediment legislatiu:

concretament, vol demanar a les empreses i als organismes de normalització que se centrin en cinc àmbits prioritaris: el 5G, la informàtica en núvol, l’Internet de les coses, la ciberseguretat i les tecnologies de les dades
i també vol agilitzar l’adopció de normes cofinançant, mitjançant associacions público-privades, la comprovació de les tecnologies; l’objectiu és que la producció de normes fomenti la innovació i el creixement de les empreses.
Aquest enfocament també pretén agilitzar el desenvolupament i l’assimilació de tecnologies, com ara les xarxes intel·ligents, els serveis electrònics de salut, els vehicles autopilotats i altres sectors. La UE vol donar suport a la participació d’experts europeus en les decisions internacionals de normalització per garantir que les idees europees contribueixin a trobar solucions globals.

Serveis públics digitals

Ni la gent ni les empreses estan aprofitant tant com podrien els serveis públics digitals que ja haurien d’estar disponibles a tota la UE. El pla d’acció europeu d’administració electrònica modernitzarà els serveis públics digitals i farà que la UE sigui un lloc més atractiu per viure-hi, treballar-hi i fer-hi inversions.

Aquestes són algunes de les mesures que la Comissió té intenció d’engegar abans no acabi el 2017:

crear un portal digital únic que permeti als usuaris obtenir tota la informació, l’assistència i els serveis de resolució de problemes necessaris perquè les empreses puguin funcionar eficaçment més enllà de les seves fronteres nacionals.
Interconnectar tots els registres mercantils i registres d’insolvència connectant-los amb el portal europeu e-justícia, que es convertiria, doncs, en una finestreta única.
establir un projecte pilot amb les administracions nacionals que ja hagin començat a aplicar a les empreses el principi d’un sol tràmit siguin on siguin dins de la UE; això significa que les empreses només haurien de fer els tràmits corresponents a un sol Estat membre de la UE encara que operessin a d’altres.
ajudar els Estats membres a desenvolupar els serveis transfronterers de salut electrònica com ara l’acceptació de les receptes electròniques o la consulta de les històries dels pacients.
agilitzar la transició a la contractació pública electrònica, la signatura electrònica i l’aplicació a la contractació pública del principi d’un sol tràmit.
Rerefons

El conjunt de mesures que avui presentem és el primer relacionat amb el sector empresarial que s’aprova en el marc de l’estratègia del mercat únic digital que va ser presentada pel president Juncker a París l’octubre del 2015 (discurs).

D’aquest conjunt de mesures es desprèn una primera sèrie de propostes aprovades el mes de desembre del 2015 (comunicat de premsa) o els contractes digitals (comunicat de premsa), així com el projecte de decisió sobre la coordinació dels espectres radioelèctrics fet públic el mes de febrer del 2016 (comunicat de premsa). L’estratègia del mercat únic digital inclou setze iniciatives més que es presentaran a finals d’aquest any.

Actualment, la Comissió està treballant de valent per donar suport al sector empresarial amb projectes com ara l’estratègia del mercat únic, el Pla d’inversions, la unió energètica, la unió dels mercats de capitals o l’economia circular.

Comparteix

Icona de pantalla completa