Diari La Veu del País Valencià
Homenatge als Maulets: Xàtiva renaix amb tota l’esplendor de les seues cendres

RedactaVeu / Xàtiva.

Xàtiva renaix de les seus cendres en tots els sentits. Després de 20 anys d’ignomínia dels governs del Partit Popular, encapçalat per l’imputat per corrupció Alfonso Rus, els xativins recuperen amb tota l’esplendor l’homenatge a la ‘pedra dels Maulets’ i tot allò que significa la pèrdua dels Furs i l’incendi i destrucció de la ciutat per part de les tropes de Felip V.

Així, el nou equip de govern encapçalat per l’alcalde socialista, Roger Cerdà, i els seus socis de govern, Esquerra Unida i Compromís, han organitzat com a Ajuntament els actes commemoratius de l’homenatge als Maulets. L’objectiu: institucionalitzar l’efemèride.

Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, ha manifestat a La Veu que “hui és un dia molt important per a Xàtiva. Feia 20 anys que l’Ajuntament de Xàtiva no organitzava aquest acte, ho feia la societat civil i ara torna l’Ajuntament al capdavant d’aquest acte reivindicatiu amb la voluntat de demostrar que la nostra ciutat ha tingut un paper importantíssim en la història del País Valencià i ho farà també en el futur”.

Una de les novetats d’enguany és que els Miquelets del Regne de València han disparat salves d’honor en memòria dels defensors dels furs i de la segona ciutat del regne. Per primera vegada la Casa de la Ciutat ha col·laborat amb els Miquelets en un acte solemne amb un significat tan important per a la memòria de Xàtiva.

Els actes han començat amb les primeres salves de fuselleria a la plaça de la Trinitat. El sergent ha arengat la tropa i ha començat la desfilada solemne fins a la plaça de Sant Francesc. Aleshores, el general Basset ha dramatitzat un discurs vibrant en memòria dels maulets.

La celebració ha continuat amb l’actuació de Pep Gimeno Botifarra i Rosa Barberà. El músic xativí Pau Cháfer també ha actuat en l’acte d’Homenatge als Maulets. Concretament, ha fet l’acompanyament de piano de l’actuació de Pep Gimeno Botifarra. El periodista Kike Roselló ha conduït la cerimònia. Han parlat, a bnada de l’alcalde, Cesca Chapí i Cristina Sunyer.

El regidor de Cultura de Xàtiva, Jordi Estellés, ha destacat que es tracta d’una data “crucial” per a la història de Xàtiva i ha explicat, que a l’inici del període democràtic, “un ajuntament encapçalat per Manolo Casesnoves va instaurar la commemoració i va erigir l’humil pedra que configura el monument. Però després, durant els últims 20 anys, l’Ajuntament havia descuidat aquest acte i va ser la societat civil la que va fer que es mantinguera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa