Diari La Veu del País Valencià
Les Corts amb el poble, les Corts amb les danses d’Algemesí

RedactaVeu / València.

Les Corts Valencianes han fet efectiva la dita valenciana de “qui no fa la vespra, no fa la festa” i hui, diumenge 24 d’abril, ha aconseguit omplir la plaça de la Mare de Déu de València i, després, el carrer Navellos i la plaça de Sant Llorenç, on es troba el Palau dels Borja, per a commemorar la vespra del Dia de les Corts, del 25 d’Abril.

La col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí i del Museu de la Festa d’aquesta ciutat riberenca ha estat essencial per a portar al cor del cap i casal les dos muixerangues, la Nova i la Vella, el Ball dels Bastonets, les Llauradores amb els seus senyorials boleros i els Tornejants. Tota una representació reduïda però molt rica del que són els balls rituals i danses de la Processó de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

A l’acte han participat el president de les Corts, Enric Morera, acompanyat per altres membres de la Mesa, com la vicepresidenta primera, Carmen Martínez i el vicepresident segon, Alejandro Font de Mora. També han estat presents portaveus i representants dels diferents grups parlamentaris de les Corts i fins a la plaça de la Mare de Déu ha anat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui també ha volgut assistir a la celebració organitzada pel Parlament valencià.

Des d’Algemesí s’han desplaçat més de 300 persones, entre les quals estava l’alcaldessa de la ciutat, Marta Trenzano, membres de la corporació municipal i els representants del Patronat de la Festa.

El president de les Corts, Enric Morera, ha volgut agrair “la gran col·laboració d’Algemesí per a fer un acte tan espectacular i multitudinari, que ha omplit de gom a gom la plaça de la Mare de Déu en una exhibició de la gran riquesa folklòrica i musical d’Algemesí, que forma part del patrimoni cultural de les valencianes i els valencians i també de la Humanitat”.

Actes del 25 d’abril

Dilluns 25 d’Abril, les Corts celebraran l’acte institucional, on es lliurarà l’Alta Distinció Parlamentària de les Corts “Francesc de Vinatea” a la Comissió d’Experts per analitzar els problemes financers de la Generalitat Valenciana, grup de treball format per Francisco Pérez García, Rafael Beneyto Cabanes, José Antonio Pérez García, José Ismael Fernández Guerrero, Vicent Peiró Ibáñez i Vicent Cucarella Tormo. L’acte el clourà el president de les Corts, Enric Morera, amb un discurs institucional.

A continuació s’inaugurarà l’exposició Del Renaixement a la modernitat, imatges dels Borja, en la qual s’exposen les escultures de la família Borja de Manolo Boix i pintures del “quatrocento” valencià procedents de la Catedral, del Museu de Belles Arts de València i del Museu de les Clarisses de Gandia. La mostra està oberta al públic fins al 24 de maig i es podrà visitar de dilluns a divendres des de les 16.30 fins les 20 hores. També es podrà visitar en la jornada de portes obertes de les Corts que se celebrarà dissabte 30 d’abril, des de les 10 fins a les 14 hores i des de les 16 fins les 20 hores.

Demà, les Corts també han programat una celebració musical exclusiva, amb un concert de l’Orquestra de València en la Llotja, que serà a les 19.30 hores i està obert a tot el públic, amb la limitació de l’aforament que té l’històric recinte.

Comparteix

Icona de pantalla completa