Diari La Veu del País Valencià
Mentxu Balaguer: “Dones en BLOC ha de ser una organització amb els seus estatuts”
RedactaVeu / València

-Qui és Mentxu Balaguer?

Una regidora d’un Ajuntament de la Ribera del Xúquer que ha decidit treballar per les persones, pel seu poble i el seu país. És una tasca que estic realitzant durant anys però que des de fa algun temps he decidit aplicar des de la política. Treballar per millorar la vida de la gent, i fer-ho des d’una vessant feminista, progressista i valencianista és una de les motivacions més importants de la meua vida.

-Véns d’una experiència molt municipalista. Realment, quina és la importància del municipalisme a la política?

La política municipal és contacte directe amb la ciutadania, real, insistent, de vegades dura. És la política de proximitat, conéixer les necessitats de les persones del teu entorn, és treballar pels veïns i veïnes. En el món del municipalisme no et pots permetre mai apartar-te de la vocació de servei que ha de tindre sempre un polític. Xafar el carrer, escoltar, atendre, empatitzar, buscar solucions, donar respostes… Eixa és la base del municipalisme, i al remat és la clau per a fer política de forma directa a tots els nivells.

-Per què tries donar el pas d’un poble com Corbera a formar part de la candidatura Fent BLOC?

Pense que és important estar ací. El que ha passat a Corbera ha passat a molts llocs. Estem governant però ens adonem que des del partit necessitem més suport, necessitem que ajude i done suport a la base. És molt important crear sinergies per a teixir xarxes de treball operatives. Volem aportar un organigrama que servisca d’estructura de treball dels col·lectius del BLOC.

-I de Corbera a formar part d’una candidatura per a ser part de l’executiva del BLOC, per què?

Pel mateix motiu que vaig entrar en la política municipal. Jo tinc un compromís, com he dit abans, amb la gent i amb el meu país. El vehicle que he triat per a fer-ho és el BLOC, és Compromís. Però vull un partit que reflectisca eixe ADN municipalista que sempre ha tingut el BLOC, un projecte transversal i plural, que aglutine les moltes sensibilitats del partit, que siga obert però també sòlid i fort. Vull un partit que faça política des del valencianisme sense cap tipus de complexos i des de la proximitat. Necessitem el BLOC en eixa directriu. Trobe que el projecte que estem estructurant, que és Fent BLOC, reflecteix tot això.

-Què trobes que ha fallat darrerament al BLOC?

D’alguna manera, i ho hem vist, el projecte de baix cap a dalt i l’esperit del valencianisme sense complexos s’han diluït. Està clar que estem en una coalició i hem de confluir, però això no significa que deixem la nostra base de banda. S’ha oblidat el projecte del BLOC i això ens debilita a nosaltres i per tant a Compromís.

-Però alguns estudis parlen que Compromís ha crescut gràcies a l’esquerra i no al valencianisme?

En molts pobles on la realitat de la ciutadania és més propera, hem vist que el creixement de Compromís va de la mà de la consolidació i la implantació de polítiques valencianistes. Aconseguim majories en pobles i ciutats com Corbera, Tavernes de la Valldigna, Xeresa, Oliva o Sagunt, demostrant que no abandonem el nostre estendard, el valencianisme polític. Això ens ho dóna el BLOC. Nosaltres no hem hagut d’adaptar-nos a cap corrent actual, continuem treballant en la mateixa línia. No som un projecte inventat, som un projecte fet amb gent i per a la gent del nostre País. Ara es parla molt de tornar a les essències. Això em fa gràcia, molts al BLOC no hem de tornar, perquè mai no hem perdut la coherència i el projecte. Qui parla de tornar-hi és perquè les ha abandonades? Hem demostrat, com deia abans, que des del raonament valencianista i considerant l’opinió del conjunt dels col·lectius, hem guanyat eleccions per majories àmplies, sent el que som i fent una bona gestió.

Per altra part, és indubtable que amb Compromís hem tingut un altaveu extraordinari, és la gran eina política valenciana del segle XXI, una cooperativa necessària on diferents sensibilitats convergeixen per millorar la nostra vida. Però ho hem de fer millorant eixa eina, jo trobe que totes i tots som conscients que Compromís ha de continuar evolucionant i millorant per esdevenir una coalició estable.

-Ens has parlat del teu valencianisme i feminisme. Quina importància té la veu de les dones en la política actual?

La importància de la normalització, de la igualtat. En la mesura de la qual les dones ocupem l’espai que ens mereixem a la societat, aquesta és més justa. I això portat al BLOC, significa refermar el nostre feminisme valencianista amb potència. He participat i participe amb Dones en Compromís, que és una sectorial dins de la coalició però trobe que també és important apoderar el feminisme intern del BLOC. Caldria replantejar estructures, organitzar-se. Dones en BLOC ha de ser una organització amb els seus estatuts, la seua secretaria general, les seues línies polítiques, igual que és Joves PV. Hem de fer el primer congrés de Dones en BLOC i enfortir amb veu i vot la veu de les dones del nostre partit posant el feminisme al servei de la ciutadania. És una forma d’assegurar i millorar la veu del feminisme valencianista dins de Dones en Compromís.

-Si hagueres de definir “Fent BLOC”, com ho faries?

És un projecte municipalista i transversal de persones, de col·lectius, de sensibilitats que compta amb les bases. Únicament nosaltres representem el projecte valencianista ferm amb visió de present per al futur. Sense renunciar a la nostra manera de ser oferim des del respecte l’espai confluent amb la resta de forces.

Comparteix

Icona de pantalla completa