Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Baldiri Reixac 2016 guardonen huit projectes educatius valencians
Sixto Ferrero / València

Els Premis Baldiri i Reixac es lliuren des del 1978 amb tres modalitats: escoles, alumnes i mestres. Són els premis que atorga la Fundació Carulla, creada l’any 1973, i que“treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, amb la voluntat d’enfortir el sentit de pertinença”, expliquen a la web de la fundació. No obstant això, els Premis Baldiri Reixac pretenen igualment recordar el pedagog i religiós català nascut a Bell-lloc d’Aro en 1703 i mort a Ollers en 1781.

La mateixa fundació explica que “els projectes actuals de la Fundació Carulla giren a l’entorn de tres àmbits d’acció: l’Educació, la Cultura i la Societat”. Sobre l’educació, l’àmbit que ara ens ateny en aquesta notícia, diu la fundació que “s’ha de fomentar en una base cultural sòlida. Sense educació de qualitat es desdibuixa la personalitat col·lectiva d’una societat”.

Convé també recordar que segons segueixen explicant, la Fundació Carulla “ha dut a terme una tasca cultural i educativa continuada, que ha tingut una repercussió social positiva i que ha rebut reconeixements institucionals i socials”. Això queda palès si atenem a l’activitat de la fundació com per exemple, els volums publicats per l’Editorial Barcino, que Lluís Carulla va adquirir l’any 1972, l’obertura del Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí, les Nadales o les successives edicions dels Premis Baldiri Reixac, els Premis d’Honor Lluís Carulla i els Premis d’Actuació Cívica.

Si parem esment als recentment anunciats Premis Baldiri Reixac 2016, veiem que l’objectiu d’aquests “estan destinats a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana. L’àmbit d’actuació són els països de parla catalana”, fet pel qual de tots els guardonats hi trobem projectes, centres, alumnes i mestres i professors d’arreu de tots els territoris.

Premis Baldiri Reixac a les escoles

Hi ha 12 premis de 3.300 euros cadascun amb què es vol premiar “la qualitat global i la catalanitat, en llengua i continguts, d’escoles, instituts, centres de formació d’adults i centres universitaris de formació del professorat, concretades en un projecte educatiu i lingüístic que s’estigui aplicant i que assoleixi un ús elevat de la llengua entre l’alumnat i el professorat, tant en l’activitat acadèmica com en la comunicació informal. Es valorarà igualment l’activitat educativa amb referència a la identitat que, a més de la llengua i la cultura pròpies, manifesti voluntat integradora en el marc d’una societat democràtica”.

CEIP Santa Anna d’Oliva.

En aquesta modalitat trobem el CEIP Santa Anna d’Oliva (la Safor) i destaquen des de la fundació que amb el seu projecte “s’ha proposat normalitzar l’ús de la llengua en tots els àmbits comunicatius fent servir, entre altres eines, la introducció i l’ús del joc dels escacs. Tot i la situació socioeconòmica del centre, l’equip de mestres ha aconseguit en dos anys implantar la pràctica d’aquest esport i ha fet créixer l’autoestima entre l’alumnat amb la seva participació i intervenció en campionats i concursos d’escacs a la zona. Convé destacar-hi la implicació de pares i mares, juntament amb la dels mestres, en aquest projecte, que ha esdevingut de tota la comunitat educativa”.

Premis Baldiri Reixac als alumnes

En aquesta modalitat hi ha 65 premis de 700 euros cadascun que s’atorguen “a treballs escolars fets en català pel seu contingut i qualitat, que tracten sobre qualsevol àrea de coneixement, realitzats en equip per alumnes d’ensenyament no universitari”. A més a més especifiquen que “el jurat valorarà especialment els treballs que representen un aprofundiment en la realitat nacional i en la nostra tradició cultural”.

IES Arabista Ribera de Carcaixent

Ací trobem un seguit de centres valencians que han estat guardonats pels seus projectes com ara l’Oper[acció] Enric Valor i Deconstrucció Electropoètica sobre el poema La propietat de la pena d’Estellés de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent (la Ribera). També l’Escola Víctor Oroval i Tomàs de Carcaixent ha estat guardonada pel projecte Escrivim i il·lustrem llibres.

CEIP Víctor Oroval i Tomàs de Carcaixent.

Igualment, l’IES Historiador Chabàs de Dénia (la Marina Alta) ha rebut dos guardons, per Romeo i Julieta, el musical i ‘Hiphop’, un projecte de música rap al voltant de la novel·la de Rafael Vallbona.

IES Historiador Chabàs de Dénia.

CP El Castell d’Almoines.

Completen aquesta pluja de guardons el Col·legi El Castell d’Almoines (la Safor) pel projecte Almoines canta i el CEIP Sant Francesc de Borja de Llombai pel projecte Matemàtiques a la vista per Llombai (la Ribera).

CEIP Sant Francesc de Borja de Llombai.

Comparteix

Icona de pantalla completa