Diari La Veu del País Valencià
Baldoví: “L’immobilisme del PSOE del seu pacte amb C’s ha fet impossible l’acord”
Jose Soler /ACN / València

En declaracions a ‘El matí de Catalunya Ràdio’ i ‘Els matins de TV3’, Joan Baldoví ha lamentat que no s’haja arribat a un acord perquè “sí que hi ha una majoria de canvi i es veurà aquesta vesprada en el darrer ple, una majoria que és capaç d’aprovar coses i que algú per diferents motius no ha volgut que es posés en marxa”.

El portaveu ha indicat que el PSOE “no s’ha volgut moure ni un mil·límetre del seu acord amb C’s” i ha considerat “inacceptable” la contraproposta socialista d’un govern en solitari condicionat a suport en la investidura i als pressupostos per part de la resta de grups. “Era més aviat una excusa per no fer cap passa endavant, trencar definitivament i anar a eleccions”, ha valorat.

Baldoví ha explicat que l’acord proposat s’inspira en el pacte del Botànic (pacte de govern a la Generalitat Valenciana) amb “un acord molt genèric on tothom ens poguérem sentir còmodes o no massa incòmodes”. Amb tot, ha indicat que l’important era “que ni Rajoy ni el PP estiguera ni un dia més a la Moncloa, i el dia a dia s’encarregaria de fer-nos veure que sí que hi havia una majoria de canvi”.

Preguntat per què ha estat possible un acord amb el PSPV-PSOE al País Valencià i no amb Pedro Sánchez, Baldoví ha assenyalat que el PSOE “tenia por al fet que Podem estiga al govern, encara que un partit té 90 escons i l’altre 64. Si hi ha un acord en grans temes hauria d’haver acord al govern”.

“Compromís estem perquè els ciutadans puguen decidir el seu futur”

En relació amb la poca concreció sobre la consulta sobiranista a Catalunya al document traslladat als partits, Baldoví ha explicat que s’expressa “deliberadament de manera genèrica” però que la posició del partit és que en democràcia les qüestions es resolen “o amb el diàleg o posant-ho en mans dels ciutadans”. Amb tot, ha remarcat que la posició de Compromís és “que els ciutadans puguen decidir el seu futur”.

Preguntat sobre si amb el plantejament de l’Acord del Prado Esquerra o Democràcia i Llibertat s’hi podrien sumar, Joan Baldoví ha expressat que no és el mateix “un govern amb Podem, les confluències i Compromís, que tenim una sensibilitat nacional que no tenen PP o C’s”. En aquest sentit, ha afegit que per a Catalunya i el País Valencià “haguera estat millor un govern amic a l’Estat espanyol que intentar jugar a una altra partida, que les cartes no isquen i anem a una involució encara més grossa”.

Sobre les noves eleccions, el portaveu de Compromís s’ha mostrat partidari de reeditar la coalició amb Podem i incorporar Esquerra Unida. Baldoví s’ha mostrat convençut que aquest pacte tindrà més vots que el PSOE però que potser amb la llei electoral siguen perjudicats amb escons.

Comparteix

Icona de pantalla completa