Diari La Veu del País Valencià
L’Avenir entra a les llars del barri amb la 6a edició del Cabanyal Íntim

RedactaVeu / València.

Lluny de les excavadores i anul·lada la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez, el Festival Cabanyal Íntim celebrarà la 6a edició del 5 al 15 de maig amb la mirada posada en L’Avenir, lema pel qual transitaran més d’una vintena de propostes d’art en viu que es desenvoluparan a l’interior de les cases del barri.

Organitzat per Francachela Teatre i la plataforma cívica Salvem El Cabanyal, el festival “aposta enguany per l’Avenir dins del nou marc polític”. En aquest context, l’equip del Cabanyal Íntim ha assenyalat que el festival pretén seguir sent “un agent clau per a dinamitzar, unificar i revifar el barri a través de les arts escèniques” i impulsar amb el teatre “l’incipient i lent procés de rehabilitació, regeneració i reactivació de tot allò que un dia van voler destruir, espoliar i marginar amb finalitats purament especulatives”. El festival ha agraït públicament la col·laboració “indispensable” dels patrocinadors i col·laboradors d’enguany, així com als mecenes i voluntaris “sense el suport dels quals seria impossible la realització d’aquest festival”.

Maribel Doménech, portaveu de la Plataforma Salvem el Cabanyal, ha remarcat la importància de la temàtica del festival en aquesta 6a edició: “l’avenir, com a desig, com a interrogant sobre el qual versa la incertesa del que ens espera en la ciutat i en el barri després del canvi polític en les passades eleccions”.

Emiliano García Domene, propietari de Casa Muntanya i president de l’Associació de Comerciants, Industrials i Professionals del Marítim (ACIPMAR), ha felicitat l’equip del festival destacant “la seua magnífica labor com a motor teatral en la ciutat i en el barri, consolidant-se com un dels esdeveniments culturals més importants de l’any”.

La imatge que protagonitza el cartell de la 6a edició del festival està signada per Esther Ferrer, Premi Nacional i Velázquez d’Arts Plàstiques, qui s’uneix enguany a la llista de col·laboradors il·lustres del Cabanyal Íntim com en edicions anteriors ho van fer Javier Mariscal, Carmen Calvo, Enrique Vila-Matas o Mira Bernabeu. L’artista interdisciplinària basca ha cedit de “manera altruista aquesta imatge, un regal amb el qual ens mostra el seu compromís i suport al festival”.

Còctel escènic, social i humorístic

La programació de la 6a edició del festival s’articularà aquest maig en 8 peces breus de xicotet format i durada, 3 peces llargues de gran format i 3 Íntims a la nit, actuacions multidisciplinàries que perllongaran les jornades del festival fins a la matinada amb música o poesia dramatitzada. Un cartell que es completa amb l’espai d’experimentació i d’avantguarda escènica Territori Performance, la segona edició de la qual desembarcarà en les entranyes del Teatre El Musical amb 7 accions performatives d’artistes o col·lectius estatals i internacionals que desplegaran el seu art pel hall, les sales d’assajos, oficines i fins i tot els banys del teatre. Alt voltatge escènic en una sessió contínua de 3 hores ininterrompudes que culminarà en la plaça del Rosario.

Les propostes d’enguany, ha subratllat l’equip del Cabanyal Íntim, “destaquen per la seua qualitat, originalitat i la seua varietat de registres i disciplines, que abasten des del teatre textual, gestual, d’objectes o d’ombres, passant pel cabaret, la dansa o la performance, fins als monòlegs socials, el musical còmic o el visual art”. Espectacles multidisciplinaris que les seues temàtiques reflecteixen clarament “les preocupacions que ens toquen més de prop i la realitat que estem vivint, per aquest motiu s’han proposat que aprofundisquen amb duresa en el tema de la immigració, els refugiats, els desnonaments, la memòria històrica o la llibertat d’expressió, espectacles que conviuen, d’altra banda, amb altres plens d’humor i ironia que ens mostren el costat més amable, surrealista o canalla de la vida”. Un còctel escènic, social i humorístic que convidarà el públic a viure “un viatge de sensacions ple de contrastos a través d’experiències teatrals molt diferents”.

Una programació eclèctica en la qual estaran molt present les companyies i/o artistes valencians, tant emergents com consolidats, i en la qual es podrà gaudir, entre molts altres, de la dansa contemporània del ballarí i coreògraf Toni Aparisi, recentment reconegut com a Millor Ballarí Principal en els Premis Max de les Arts Escèniques.

Al costat de la programació, el festival incorpora enguany els Passejos pel Cabanyal, amb els quals proposa 3 recorreguts molt diferents per a conèixer i descobrir des de diferents mirades i angles l’antic barri de pescadors, conjunt històric protegit, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) en 1993, refugi artístic d’artistes com Sorolla i Blasco Ibáñez i actualment laboratori de les arts escèniques d’avantguarda.

Poden conèixer tots els detalls de la programació així com la disponibilitat d’entrades clicant sobre l’enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa