Diari La Veu del País Valencià
Joan Boronat, organista: ‘És un regal, una fortuna poder viure de la Música’
RedactaVeu / NS / Alacant

Joan Boronat, després dels estudis de Grau Mitjà al Conservatori Guitarrista José Tomás d’Alacant, va decidir preparar-se per continuar els estudis de Música a l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya, on va aprofundir en la Música Antiga que havia començat a conèixer amb el seu professor Benantzi Bilbao a Alacant. En aquesta escola es poden estudiar totes les opcions musicals, des de Música Antiga fins a Jazz. És, juntament amb el de Salamanca, “l’únic centre que pot oferir una titulació de Música Antiga a Espanya”.

A l’Esmuc, la ciutat de Basilea era constantment mencionada, “com si fóra la Meca de la Música Antiga, perquè la gran figura de Jordi Savall va viure allí, va desenvolupar la seua carrera allí” i va decidir viatjar allà amb un Erasmus d’un any. Va acabar la carrera a Barcelona i tornà a Basilea per fer dos Màsters.

Des de fa tres anys és professor assistent per a acompanyament de Música de Cambra, i això li ha permès compaginar la seua feina amb l’activitat concertística. Participa en diversos grups, com el duo amb què es presenta ara a Alacant i València, i orquestres, com l’Orquestra Barroca de Basilea, sota la direcció d’Andrea Marcon, i fa concerts com a solista per tot Europa. “És un regal, és una fortuna” poder viure de la Música.

Tot això ho ha pogut fer perquè va eixir del país. Tot i que no coneix amb detall la situació actual (ja està set anys fora), reconeix que la crisi els ho està posant molt difícil als joves que ixen dels nostres Conservatoris, “és més, grups que estaven en un moment daurat o dolç farà uns anys, abans de l’esclat de la crisi, i es beneficiaven de subvencions, estan ara passant un mal moment”. “Sortir d’un Conservatori aquí i obtenir les mateixes oportunitats de les que jo he disposat allí seria molt difícil. Aquí la gent normalment opta per opositar i encaminar-se cap a l’ensenyament, i aquest és un tipus de vida que delimita molt la teua dedicació i talla molt les possibilitats concertístiques”.

Sobre la seua especialitat, ens diu “l’organista el relacionem sovint amb activitats litúrgiques, i aquesta és la manera en què un nen s’apropa normalment a aquest instrument”. Joan Boronat, en canvi, després d’estudiar piano quatre anys, va decidir fer l’accés al Grau Mitjà del Conservatori d’Alacant per estudiar orgue. Per estudiar a casa va optar per una espineta, un clavicèmbal menut. La seua especialització, doncs, com a organista i clavecinista li va permetre fer una activitat grupal més enllà de ser músic solista, que és “el que es potencia en els Conservatoris”.

“La Música Antiga és un repertori que ha quedat privat del seu context original”. Per compensar aquesta desnaturalització, Joan Boronat i Riosuke Sakamoto, en aquests concerts que ens ofereixen, ens situen pedagògicament en l’època renaixentista amb explicacions, música i cant. “Els viatges sempre han estat fons d’inspiració”. De missione musicorum està inspirat en el llibre De missione legatorum, un diari que Alessandro Valignano, cap dels jesuïtes al Japó, va escriure relatant el viatge que quatre seminaristes japonesos van fer durant vuit anys (1582-1590) per Portugal, l’Estat espanyol i Itàlia, on van conèixer altes personalitats de la cultura i la religió. I ens parla també de l’activitat dels jesuïtes al Japó, que van comprendre que la seua missió evangelitzadora passava per adaptar-se a la cultura japonesa, i utilitzar la música europea, que tant els sorprenia: “Per a ells el concepte que dos instruments toquen simultàniament notes diferents els era completament desconegut”. De fet, es van modificar les regulacions per l’evangelització allà per poder ser més independents. La comunitat cristiana al Japó canta, com a herència per transmissió oral que ha arribat fins als nostres dies, els cants que van portar els jesuïtes al segle XVI.

L’estrena d’aquest projecte és aquest cap de setmana.

València: Col·legi Major Rector Peset. Divendres 29 d’abril a les 19h.

Alacant: Església de Sant Joan Baptista a Sant Joan d’Alacant. Dissabte 30 d’abril a les 20h.

Monòver: Església del convent del Caputxins. Diumenge 1 de maig a les 18.30h.

Joan i Riosuke viatjaran al Japó al mes de novembre, on tenen tancats sis concerts.

Comparteix

Icona de pantalla completa