Diari La Veu del País Valencià
La Font d’en Carròs obri la seua muralla per a la festa pel valencià

RedactaVeu / la Font d’en Carròs.

Aquest dissabte, dia 30 d’abril, tindrà lloc la celebració de la XXVIII Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor – Valldigna que es farà a La Font d’en Carròs. En aquest cas l‘Ajuntament del municipi, Escola Valenciana i la Coordinadora Safor-Valldigna pel valencià són els organitzadors de l’esdeveniment. Aquests últims, a més, s’encarreguen de trobar finançament, la major part del qual l’aconsegueixen a través de la venda de productes i la rifa que centres educatius i AMPES venen. D’entre els productes ofereixen samarretes, xapes, tasses, gorres, tamgrams, etc. que podeu trobar a la tenda de la seua pàgina web.

D’entre els tallers que les diferents escoles i entitats participants oferiran cal destacar alguns com el de jocs de lògica, diversos de manualitats, un de joieria i també un de màgia.

Programació

Aquesta trobada donarà inici a les 17h quan s’aplegaran tots els participants al pati del CEIP Francesc Carròs on començarà la cercavila fins la plaça dels Xorros, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters de la Font d’en Carròs. Les activitats, tallers i paradetes començaran a les 18.15h, així com la partida de pilota que esdevindrà al carrer Constitució i diverses exhibicions a la plaça Francesc Carròs. A les 20.15h la Petita Orquestra Peiotaire arreplegarà els participants per tot el recorregut i acabarà fent la seua actuació davant l’oficina de Turisme. A les 21.30h tindrà lloc un sopar a la plaça de l’ajuntament per cloure l’esdeveniment amb l’actuació musical de King Kong Boy. Si voleu podeu consultar tota la informació al llibre de la Trobada en aquest enllaç.

Mapa de Trobada Escoles en valencià de la Font d’en Carròs.

Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià

L’entitat organitzadora comarcal porta 25 anys treballant per la normalització del valencià a la comarca de la Safor i entre altres, s’encarreguen de l’organització de les trobades, les campanyes de matricula, etc. Com s’explica a la web d’Escola Valenciana aquesta coordinadora està allà on la defensa del valencià necessita d’una espenta.

La Font d’En Carròs

Aquest municipi de la Safor, amb 9.90 km2 d’extensió i rodejat per l’Alqueria de la Comtessa, Beniarjó, Beniflà, Oliva, Potries, Rafelcofer i Vilallonga, compta amb 3.761 habitants.

En aquesta zona ja existia un poblat en l’Edat de Bronze, des de l’època romana fins la cristiana, denominat Reboylén (àrab), Reboretum (llatí), Repulletu (romanç), Rebolledo (castellà) o Rebollet (valencià), per la gran quantitat de roures i alzines que hi havia a la zona. El 1239 el cavaller cristià Pere Ximenez Carròs, d’origen germànic, va guanyar finalment aquest poblat en combat al Regne Taifa de Dénia i posteriorment el 18 de juliol de 1240 el rei Jaume I va fer mercé a En Carròs de la senyoria del Castell i Vila de Rebollet, per començar així la dinastia de la Safor que podeu consultar detalladament al llibre de la Trobada en el següent enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa