Diari La Veu del País Valencià
250.000 valencians es veuran afectats per la suspensió del dret civil foral

Xavier Pérez / València.

En mig de la precampanya electoral, l’Estat espanyol i en concret el Tribunal Constitucional (TC), podria dictaminar aquesta setmana una sentència en contra de diverses lleis singulars que formen part del Dret Civil Valencià.

Amb l’aprovació del primer Estatut d’Autonomia es feia alguna referència al dret civil, però no va ser fins al 2006 amb la reforma de l’Estatut, quan de forma decidida es va recuperar la competència del dret civil.

Des d’aleshores, les Corts Valencianes aprovaren diverses lleis per recuperar el dret civil, com la del règim econòmic matrimonial, una altra sobre custòdia compartida dels fills i una tercera sobre la regulació de les unions de fet. Una quarta llei, la de successions, es va quedar al camí en 2010 pels enormes problemes que generava la seua aplicació, qüestionada per notaris i registradors.

Cal recordar que la supressió per part del TC afectaria uns 250.000 valencians, tots aquells que contragueren matrimoni a partir de l’1 de juliol de 2008 i que passarien de règim de separació de béns a guanys. És a dir, els matrimonis haurien de fer noves capitulacions davant notari. Segons ha pogut saber La Veu, si la parella va sols al notari el cost de la capitulació seria d’uns 70 euros, però si es va assessorat per un advocat el preu s’incrementaria fins als 200 euros.

Per això, l’Associació de Juristes Valencians (AJV) ha mobilitzat durant diversos mesos a la societat i institucions valencianes perquè el Govern estatal retire aquests recursos que minven l’autogovern.

El president d’aquesta associació, José Ramón Chirivella, ha manifestat a La Veu que encara que el TC es pronuncie aquesta setmana en contra d’aquesta singularitat “cal fer pressió fins a l’últim instant. Per a nosaltres una sentència en contra és un atac a l’autogovern”.

De totes formes, Chirivella ha demanat a la Generalitat i a tots els partits, si es confirma la sentència, que lideren des del País Valencià, “una reforma exprés de la Constitució que reconega la singularitat del nostre estatut i autogovern, tal com passa en altres comunitat autònomes”.

El president d’AJV ha anunciat que la seua associació continuarà treballant perquè siga reconegut “el nostre estatut” i que ja són 62 ajuntaments que s’han pronunciat en favor que es retire els recursos d’inconstitucionalitat.

Consulta ací els ajuntaments on s’ha presentat la moció i on s’ha aprovat.

Comparteix

Icona de pantalla completa