Diari La Veu del País Valencià
La Constitució catalana permetrà nacionalitzar-se als valencians i balears

Xavier Pérez / Barcelona.

Catalunya continua en el seu full de ruta de cara a una futura creació de la República Catalana. Així, el grup Constituïm ha estat el primer en presentar davant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, una proposta en ferm de constitució catalana.

Un dels punts més importats és el que presenta un nou marc jurídic català que obri la porta al fet que els valencians i balears adquirisquen la doble nacionalitat: “Els ciutadans d’aquells estats que tinguen nexes culturals i lingüístics amb Catalunya podran optar per la nacionalitat catalana sense renunciar a la seua”.

Per altra part, la proposta defineix Catalunya com “una república ciutadana i participativa”, fixa un règim presidencialista, marca el català l’aranès com les úniques llengües oficials i deixa al castellà un estatus especial, entre altres qüestions.

El text no contempla l’existència d’un exercit com a tal, però sí estableix que una “Agència de seguretat i defensa” s’encarregue de la protecció dels ciutadans i les fronteres, i crea un “Institut de pau i treva” que podria fer intervencions internacionals d’ajut i humanitàries. Els promotors de la proposta enviaran ara el text a la comissió del Procés Constituent, als grups polítics i a entitats com l’ANC, l’AMI i Òmnium.

Ací el text íntegre de l’esborrany de la Constitució Catalana.

Comparteix

Icona de pantalla completa