Diari La Veu del País Valencià
Convocat un acte de “resposta democràtica i pacífica” a la cimera feixista de València

EP / València.

El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GPRMH), Moviment Contra la Intolerància i l’associació Espai Itàlia celebraran un acte commemoratiu per les víctimes dels bombardejos feixistes italians a València durant la Guerra Civil, dissabte que ve, 21 de maig, coincidint amb la cimera feixista prevista en la ciutat i a la qual es preveu l’assistència de, entre uns altres, la néta de Benito Mussolini, Edda Negri Mussolini. L’objectiu és “donar una resposta ferma, democràtica i pacífica” a aquesta cimera.

El president del GPRMH, Matías Alonso, ha explicat que aquest acte, que estava previst per a aquest cap de setmana, s’ha retardat amb l’objectiu que “mentre els feixistes homenatgen els assassins i rebutgen els diferents”, hi haja una resposta que “recordarà les seues víctimes” i que “enaltirà la força dels valors democràtics”, una cosa que, en la seua opinió, els feixistes “no esperen”.

Imatge: GPRMH.

D’una banda,Alonso ha recordat que l’aviació feixista italiana va bombardejar València, Barcelona i el litoral del País Valencià el febrer de 1937, poc després que la ciutat es convertira en capital de la República. En aquell moment, es van comptabilitzar 950 morts i més de 2.500 ferits. Per açò, l’acte -que en principi solament anava a commemorar que al febrer es compliran 80 anys del bombardeig- serà “simbòlic, de protesta” en el Cementeri Civil.

En la trobada, es desvetllaran dues plaques en record de les víctimes, realitzades per l’artista Amparo García. Així mateix, les associacions demanaran a l’ambaixada italiana que el govern del seu país “demane perdó” pels bombardejos.

D’altra banda, Alonso ha explicat que des del GRMH han posat en coneixement de la Fiscalia i de la Delegació del Govern valenciana la celebració de la cimera feixista, ja que “aquests individus, amb un bagatge neofeixista” celebraran el seu acte “a porta tancada, perquè enaltir l’odi és delicte a Espanya des de 2015” i després “estaran per la ciutat”.

La dreta democràtica no és feixisme

Així mateix, el president del grup ha afirmat que convidaran a l’acte “tots els partits polítics”, inclosos “els de dretes”. “Qui no acudisca farà més evident el buit, perquè aquest és un acte en contra del feixisme, i feixisme no és dreta democràtica. Convidem al fet que la dreta democràtica no es confonga amb el feixisme, com ha passat en aquest país”, ha assenyalat.

Foto: EP.

No és casualitat que es faça a València

Alonso ha advertit que “no és anodí” que l’acte se celebre a València, ja que aquesta ciutat és “un dels referents, en l’àmbit espanyol, d’implantació de grups feixistes i d’extrema dreta” que “fins fa mesos, amb una facció més integrista del PP en el govern, es movien amb més llibertat”.

Per la seua banda, Filippo Carcassola, el representant de l’associació d’italians residents a València, Espai Itàlia, ha considerat que “no fa falta” que vinguen aquestes persones “a homenatjar al Duce”.

Així, ha assegurat que “com a representant dels italians que viuen a València” se sent “afectat” per aquesta cimera i ha assegurat que l’objectiu de la seua associació és “acostar la cultura” per “donar a entendre que espanyols i italians són germans” perquè “viuen en un context europeu” que ha sigut “garantia de pau”. Per a Carcassola, l’actitud dels feixistes “va en contra d’aquesta Europa”.

“No és la primera vegada”

Per la seua banda, el representant del Moviment Contra la Intolerància, Ángel Galán, ha indicat que “no és la primera vegada que visiten València grups d’extrema dreta” i ha explicat que es deu al fet que la ciutat és “un dels focus on més moviments d’aquest tipus hi ha”.

Comparteix

Icona de pantalla completa