Diari La Veu del País Valencià
MSF: ‘Totes aquestes persones estan en condicions d’absolut empresonament’

RedactaVeu / Atenes.

En les costes de les illes gregues, milers de persones estan detingudes darrere de les altes tanques reforçades amb filferro d’arç. Després de la precipitada implementació de l’acord entre la UE i Turquia, homes, dones i xiquets estan tancats sense càrrecs, molts més enllà del període legal màxim de 25 dies, en espais putrefactes que no compten amb unes condicions de vida mínimament dignes, segons denúncia Metges Sense Fronteres en un comunicat.

“El nombre de persones retingudes en el centre de recepció de Samos supera en quatre vegades la seua capacitat, les condicions són lamentables i la tensió és a punt d’esclatar”, afirma Julien Delozanne, coordinador de terreny de MSF a Samos. “Totes aquestes persones estan en condicions d’absolut empresonament i amb prou faenes se’ls proveeix d’informació sobre el que els oferirà el futur. Fins on entenem nosaltres, els menors sense companyia i altres persones vulnerables queden excloses del tractat UE-Turquia i no seran retornades a Turquia, però igualment són detinguts i duts ací. La mala gestió i la nul·la planificació que està demostrant Europa amb la seua actuació a Samos va molt més allà del creïble”.

Lesbos. Foto: Juan Carlos Teruel (ONGD Bombers en Acció).

Mentrestant, a Lesbos, a aquells que porten detinguts més de 25 dies se’ls permet moure’s per l’illa, però sense assistència de cap tipus. Famílies i menors no acompanyats són separats dels homes adults solters, però molts casos vulnerables són passats per alt i les condicions en els camps romanen molt per davall del mínimament acceptable, s’explica en el comunicat de MSF.

“En els nostres projectes a Grècia estem presenciant les conseqüències d’unes polítiques inhumanes que han deixat milers de persones atrapades i sense accés a serveis bàsics o informació”, exclama Stefano Argenziano, coordinador d’operacions per als projectes de migració i refugiats de MSF. “Els estats i autoritats europees van decidir fer de la dissuasió la seua única prioritat i van desistir de proveir de protecció i assistència a aquestes persones, malgrat la responsabilitat moral i legal de fer-ho”.

Lesbos. Foto: Juan Carlos Teruel (ONGD Bombers en Acció).

Joanne Liu, presidenta internacional de MSF, insisteix que “la benvinguda oficial brindada per Europa a les persones atrapades a Grècia és vergonyosa. En els camps de les illes gregues amb prou faenes hi ha garanties. Les dones tenen por d’anar al bany quan cau la nit, les mares supliquen llet de fórmula per a alimentar als seus bebès i homes de totes les edats perden la seua dignitat lluitant per restes de menjar o per determinar qui és el següent en la fila”.

“Portem anys tractant a les víctimes d’un enfocament migratori d’Europa basat en la dissuasió i que s’ha convertit en una greu crisi humanitària en sòl europeu. Hem hagut d’atendre fractures d’ossos causades per agents de policia, tractar a xiquets amb ferides en el cap per trets de bales de goma i esbandir els ulls a bebès ruixats amb gasos lacrimògens. En lloc de centrar-se a mitigar la crisi, la UE i els seus estats membres han decidit, simplement, desentendre’s i endossar-li-la a uns altres”, conclou Liu.

Comparteix

Icona de pantalla completa