Diari La Veu del País Valencià
IV Concurs de Gossos de Ramat de la Valleta d’Agres

RedactaVeu / Valleta d’Agres.

El IV Concurs de Gossos de Ramat de la Valleta d’Agres (el Comtat), que es celebrarà diumenge 29 de maig a partir de les 10 hores, comptarà amb un total de 12 participants procedents de Catalunya, del País Valencià i del País Basc.

Es comptarà amb la presència dels guanyadors d’anteriors edicions d’aquest concurs, entre ells, el guanyador de la primera edició del concurs de la Valleta d’Agres, José Mª Pleguezuelos (el Tarragonès) amb el seu gos “King”, també campió de Catalunya el 2011, 2013, 2014 i 2015 i subcampió de Catalunya el 2012.

També estarà el guanyador de la segona edició del Concurs, Miguel Díaz (Torrent) i amb Juli Bayot (Ares del Maestrat), amb la seua gossa “Xispa”, guanyador de la tercera edició i guanyadors de diversos concursos del Campionat de Catalunya, subcampió a Oñati (Euskadi) 2012 i guanyador del Concurs de Gossos de Rabera a Ares del Maestrat 2014.

A més, també participarà Hilari Novillo (Santpedor, Bages), amb la seua gossa Witny, guanyador del Concurs d’Ares 2015, campió de Catalunya de 2012 i subcampió del 2011, 2013, 2014 i 2015.

El concurs està organitzat pel Col·lectiu l’Esquella, un grup de gent de les comarques centrals, vinculats a la ramaderia i interessats a difondre i potenciar activitats culturals i esportives relacionades amb la renovació de l’agricultura. El col·lectiu espera una afluència de més de 1.200 visitants, xifra a la qual ja s’ha arribat en totes les edicions del concurs.

Les regles de les proves són ben senzilles: seguint les ordres dels seus amos, els gossos han de conduir un ramat d’unes 20 o 25 ovelles a través de passadissos i tancats. Es disposarà d’un total de tres ramats del mateix nombre i de la mateixa explotació (total, 60-65 ovelles guirres), a fi de poder-los canviar cada tres concursants.

El concurs s’estructura en dues parts, integrades per diverses proves. A la segona part, només passaran els pastors que millor puntuació hagen obtingut en la primera part. El jurat estarà compost per ramaders, veterinaris i persones amb experiència en aquest tipus de concursos, capacitades per valorar les diferents accions dels gossos. Els criteris que sol seguir el jurat per puntuar són: obediència a les ordres dels seus amos, eficiència dels moviments, absència d’agressivitat cap a les ovelles, etc. I enguany comptarem amb la novetat d’assignar un premi al pastor millor endiumenjat.

Si bé el concurs es desenvoluparà diumenge 29 de matí, al llarg del dissabte 28 tindran lloc a Agres (el Comtat) nombroses activitats paral·leles.

Dissabte 28: 9:30h. Passejada etnobotànica a càrrec del biòleg Antoni Barceló “Les plantes i el ramat”. Punt d’encontre: La Plaça d’Agres.

>

III Concurs de Gossos de Ramat de la Valleta d’Agres

Jordi Sempere

Comparteix

Icona de pantalla completa