Diari La Veu del País Valencià
Puig i Puigdemont es comprometen a la reciprocitat entre TV3 i la nova TVV

ACN / Barcelona.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el del Govern Català, Carles Puigdemont, s’han compromès, aquest dimecres, a facilitar la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió pública valenciana una vegada aquesta estiga en funcionament.

A més, ambdós presidents han acordat crear una taula estratègica comuna per reclamar al proper Govern espanyol que isca de les eleccions del 26J l’execució del corredor mediterrani. La intenció és que aquest òrgan estiga format per institucions, agents socials i econòmics i representants de les cambres de comerç, segons ha explicat Puigdemont, que ha avisat al futur executiu espanyol que tindrà “l’alè de valencians i catalans al bescoll” perquè complisca amb el que ha definit com un “deute històric”.

Després d’una reunió que ha durat una hora, Puigdemont i Puig han comparegut conjuntament davant dels mitjans, acabant així amb una “llarga incomunicació institucional” entre ambdós governs. L’objectiu d’aquesta trobada, al marge dels acords concrets, era també “normalitzar les relacions” entre els dos territoris, ha apuntat Puig, que ha subratllat que ha estat un honor venir al Palau de la Generalitat “després de 18 anys d’absència d’un president valencià”.

El socialista ha reivindicat els lligams entre Catalunya i el País Valencià des del punt de vista comercial, cultural, social i d’afecte, però ha remarcat especialment la qüestió del corredor mediterrani. En aquest punt, ha anunciat la creació d’una taula de treball comuna presidida pels dos presidents “per tal de donar-li la màxima rellevància institucional” i fer la màxima pressió al futur Govern espanyol en la reivindicació d’aquesta infraestructura. “Anem a impulsar totes les mesures possibles per tal d’aconseguir uns compromisos concrets que no dilaten més l’execució del corredor”, ha explicat.

Puig ha afegit que si fins ara no hi havia un front comú en aquest aspecte ha estat “per sectarisme, partidisme i per incapacitat de posar l’interès general per damunt de l’interès partidari”.

Per la seua part, Puigdemont també ha fet èmfasi en els “enormes vincles” entre catalans i valencians i ha reivindicat que ambdós pobles decidiran “el que volen fer i ser en allò que comparteixen”. Ha situat el corredor mediterrani com l’exemple més eloqüent i ha avisat el futur Govern espanyol que “sentirà l’alè” de Catalunya i del País Valencià “ben a prop del seu bescoll” perquè complisca en aquesta qüestió. “Ja no ve el temps de reclamar, que ho farem, sinó que ve el temps de complir”, ha advertit.

Puigdemont ha insistit que el proper executiu “es trobarà uns deures pendents quan prenga possessió” després del 26J, una infraestructura en benefici de l’arc mediterrani, però també del conjunt de l’Estat i de tota Europa, ha afegit. La mesa que han acordat tirar endavant demostrarà, ha continuat, que aquesta és una exigència de tota la societat, perquè s’hi convidaran institucions i agents socials i econòmics.

L’altre acord que han tancat ambdós presidents fa referència a la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió pública catalana. Puig, que ha explicat que intentaran impulsar “totes les sinèrgies possibles”, ha dit que confia que a final d’any s’obrirà la nova televisió, però ha evitat fixar de moment una data concreta.

En matèria de finançament, els dos presidents han reiterat el seu rebuig a l’actual sistema. Puig l’ha considerat injust, perquè “hi ha ciutadans que tenen menys drets que altres”, i ha insistit que no pensa fer més retallades per complir amb l’objectiu de dèficit perquè això suposaria “retallar drets bàsics”. Igualment, Puigdemont ha reiterat que Catalunya no liderarà cap proposta de model de finançament, però això no impedeix que reclame un sistema més just.

Ximo Puig ha demanat a Puigdemont que li torne la visita i ell s’ha compromès a buscar data el més prompte possible.

>

Roda de Premsa

Comparteix

Icona de pantalla completa