Diari La Veu del País Valencià
València subscriu per primera vegada un conveni per a la normalització de l’ús del valencià
ACN / València

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha signat aquest divendres un conveni de col·laboració amb el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, i el conseller valencià d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, amb l’objectiu de coordinar les actuacions en matèria de normalització del valencià. Es tracta de la primera vegada que l’Ajuntament de València subscriu un conveni per a la normalització de l’ús del valencià que permetrà, segons l’alcalde Joan Ribó, que el consistori “parle amb normalitat la llengua dels valencians, que es puguen fer tots els serveis en valencià amb normalitat quan se’ns demane i que la ciutat siga un centre per irradiar la normalitat de l’ús del valencià”.

El conveni suposa l’adhesió de l’Ajuntament de València a l’acció coordinada amb la conselleria i l’AVL per accions conjuntes de normalització de la llengua, un conveni on hi ha més de 70 ajuntaments i mancomunitats adherits.

Vicent Marzà, Joan Ribó i Ramon Ferrer. Foto: Ajuntament de València.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat que es tracta “d’un treball a llarg termini” i que el que es vol és fer “una cosa raonable a la ciutat: atès que és la capital del país, que a València es parle en valencià em sembla d’allò més raonable”. Preguntat sobre l’ús de la llengua a la ciutat, Ribó ha dit que no té dades concretes, però ha fet notar que des que està a l’alcaldia i s’adreça en valencià a la gent percep que més gent que abans no el parlava ara el parla. “Tots els que tenen menys de 40 anys s’han escolaritzat en valencià, però mai no havien tingut la necessitat d’utilitzar-lo”, ha considerat.

En aquest sentit, Ribó ha afegit que el fet que els dirigents parlen la llengua la prestigia i ha lamentat que “alguns volien convertir el valencià en una segona variant del llatí, una llengua coneguda però morta”.

En declaracions al mitjans, el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha manifestat la seua alegria perquè València se sume al conveni on hi ha més de 70 municipis adherits. Marzà ha dit que és rellevant que ara siguen els ajuntaments, amb la Generalitat Valenciana, els que se sumen al conveni, al qual, fins ara, el govern valencià “donava l’esquena”.

Sobre dades d’ús del valencià, Marzà ha avançat que la setmana vinent la Generalitat Valenciana farà públiques les dades per comarques per analitzar quina ha estat l’evolució al llarg dels anys i l’ús social de la llengua.

Ramon Ferrer, Vicent Marzà i Joan Ribó. Foto: Ajuntament de València.

Ramon Ferrer (AVL): “Per primera vegada tinc la sensació de no sentir-me orfe”

Per últim, el president de l’AVL, Ramon Ferrer, ha manifestat que l’acte d’aquest divendres és una prova que calen “fets i no paraules”. Ferrer ha afegit que feia 12 anys que l’AVL estava al darrere d’aquest conveni i que mai s’havia pogut fer. “Hem fet un canvi i ara es pot fer i, per primera vegada, tinc la sensació de no sentir-me orfe del suport del meu alcalde i del meu conseller”, ha remarcat Ferrer, que ha afegit: “Així es pot treballar; abans eren fum de canyes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa