Diari La Veu del País Valencià
Silla, capital europea d’hàbits saludables en el descans
RedactaVeu / NS / Silla

Per a aquest estudi, únic a Europa, en el qual participen els municipis italians de Remedello i Belvi i el municipi Ünye, de Turquia, s’ha anat compilant informació sobre hàbits i costums d’escolars des de l’1 de setembre de 2014 i fins el 31 d’agost de 2016. La regidora d’Educació, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Silla, Vicente Zaragozá, han apostat per aquest projecte innovador i pioner que comptarà amb formació, activitats i evaluació final dels resultats obtinguts entre xiquets i joves del municipi respecte d’hàbits de son i la seua repercussió en el rendiment escolar, l’abandonament prematur dels estudis i el comportament social.

Durant la presentació, a la qual han acudit també representants institucionals de les ciutats que hi participen, el seu director, el metge pediatra de l’Hospital Quirón València, Gonzalo Pin Arboladas, ens ha parlat de les primeres dades obtingudes a l’estudi, que es troba en la seua fase final: “Hi ha relació directa entre els horaris d’ús de la tecnologia i la qualitat de son i, per tant, la qualitat de vida”. I ens explica com, per exemple, la llum dels mòbils o de les tabletes, (que tenen una longitut d’ona d’entre 450 i 650) directa als ulls, “disminueix la producció de melatonina, la substància que ens fa dormir. Si estic utilitzant llum directament als ulls amb aquesta longitut d’ona, retrassaré el meu inici de son i serà, a més, de pitjor qualitat”. Insisteix, però, que “no hem de transmetre la idea que ‘no s’ha d’utilitzar’ la tecnologia, sinò ‘com l’hem d’utilitzar’”. Gonzalo Pin ha estat acompanyat del director de l’Hospital Quirón, José Luis Rey.

Gonzalo Pin. Foto: La Veu.

Vicente Zaragozá s’ha mostrat molt optimista envers aquest projecte: “Per la meua part seria atrevit dir que en aquests moments és molt rellevant, però sí crec que serà molt important”. Amb les dades que deixe l’estudi, podrem conèixer els millors hàbits per als nostres fills, “quant és millor menjar, a quines hores, quan has d’estudiar, quan és millor dormir, quant de temps has de dormir, en quines condicions, la llum que has de tindre per dormir o si no n’hem de tindre cap, si hem de llegir, si és millor un llibre digital… Aspectes que, per a Gonzalo Pin, de veres, són la seua especialitat”.

Vicente Zaragozá. Foto: La Veu.

Comparteix

Icona de pantalla completa