Diari La Veu del País Valencià
Obstacles, paperassa i cues per a votar des de l’estranger
RedactaVeu / València

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha indicat que “ens expliquen en primera veu les enormes cues per exercir el seu dret a vot a les ambaixades i consolats. Descarreguen els documents de la web i amb el passaport i una foto actual fan la sol·licitud per inscriure’s al cens i poder votar”. Segons segueixen relatant “la persona que els atén els diu que la seua responsabilitat acaba ací: que arriben els documents i pugues votar depèn de la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral on figuren inscrits”.

Aquestes respostes, “de les quals no dubtem, són sinceres”, deixen clar que “passen massa coses estranyes a les oficines del Cens Electoral i que la seua voluntat no és donar una millor imatge i agilitat, sinó tot el contrari, el que desanima els potencials interessats en votar”. Des de la implementació del vot pregat, el 2011, la participació electoral ha caigut gairebé 27 punts percentuals. “No és presentable”, explica Mulet, “que gent que dins els terminis demana inscriure’s al cens i les paperetes per votar per correu o a l’oficina consular no puga fer-ho o tinga durant més d’un mes el dubte de si podrà exercir el seu dret i si li arribaran les paperetes”, lamenta.

Per a Mulet “aquesta rigidesa administrativa en la resposta a les peticions dels ciutadans deixa una molt mala imatge de com funciona el nostre país i del poc respecte cap a unes persones que, en la majoria dels casos, es troben fora no per voluntat, sinó per necessitat i que voldrien –en molts casos- estar donant una resposta democràtica a les polítiques que els han dut a haver de deixar les seues cases, amics i entorn buscant un treball”.

En plena era de les noves tecnologies “i quan un producte que has adquirit a Anglaterra costa una setmana en arribar, posa en dubte l’escassa voluntat de l’Estat per posar paperetes de forma ràpida i gratuïta a disposició de la gent que es troba lluny de casa, especialment quan es tracta majoritàriament de gent jove, capaç de votar electrònicament si se’ls ofereix aquesta possibilitat, cosa que faria augmentar el seu interès en les eleccions del seu país”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa