Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat esdevé membre de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística
RedactaVeu / València

La Generalitat ha entrat a formar part, com a membre de ple dret, de la NPLD, sigles en anglès de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística. L’assemblea general de l’organització, reunida a Bilbao, ha votat a favor de la incorporació del Govern valencià, que va ser sol·licitada al novembre de l’any passat a Brussel·les pel director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano.

La NPLD agrupa governs estatals i regionals de territoris amb llengües minoritàries dins l’àmbit europeu com ara Irlanda, Gal·les, Còrsega, Frísia (Holanda), Trento i la regió de Friül-Venècia (Itàlia) o Bretanya (França). També en formen part els governs autonòmics de Galícia, el País Basc i Navarra. A més de les administracions, la NPLD també acull universitats i associacions de territoris com ara Macedònia (Grècia), Occitània (França/Itàlia) o Noruega, com a membres associats. La NPLD treballa estretament amb tots els estaments de la Unió Europea, amb la qual col·labora per preservar les llengües minoritàries i difondre el seu ús social.

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha agraït la benvinguda del poble valencià a la NPLD perquè “accedim a una plataforma molt important per promoure, reflexionar i compartir experiències i iniciatives al voltant de la nostra llengua i la diversitat lingüística europea, de la qual els valencians i les valencianes constituïm una part tan important”.

Mitjans de comunicació i llengües minoritàries

La Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística celebra fins a divendres a Bilbao la seua assemblea general i un seminari amb el lema ‘Mitjans de comunicació, xarxes socials i tecnologies de la informació: influència sobre les nostres llengües’.

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, intervindrà aquest dijous, dia 26 de maig, per parlar sobre la situació dels mitjans de comunicació al territori valencià. Trenzano explicarà, segons fonts de la Conselleria, l’absència de mitjans públics d’àmbit autonòmic en la nostra llengua, “una situació heretada que el Consell està en procés de restablir”, seguint les recomanacions del Comité d’Experts de la Carta Europea de les Llengües.

A més, Trenzano donarà compte de les iniciatives del Consell per tal de promoure el valencià als mitjans de comunicació privats, en els quals té una presència molt desigual depenent de la zona lingüística, el mitjà i el tipus de continguts.

Entre les novetats introduïdes, es troba l’augment de l’import dedicat a incentivar l’edició, publicació i difusió de continguts en valencià fins a 2.300.000 euros, així com la racionalització de les ajudes mitjançant la incorporació de requisits i criteris de valoració.

Comparteix

Icona de pantalla completa