Diari La Veu del País Valencià
Alzira analitza l’oportunitat de recuperar la gestió de l’aigua pública
RedactaVeu / Alzira

Aquest divendres tindrà lloc a Alzira una jornada sobre ‘La recuperació de la gestió pública de l’aigua. Oportunitat i condicions de viabilitat’ que està dirigida principalment a càrrecs polítics i tècnics municipals, així com a representants d’organitzacions ciutadanes interessades, especialment de les comarques de la Ribera del Xúquer. La Jornada està organitzada per la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, l’Ajuntament d’Alzira i el Consorci de la Ribera i en ella col·laboren Xúquer Viu i les Mancomunitats de la Ribera Baixa i Alta.

La plataforma Xúquer Viu ha manifestat en un comunicat que l’organització de Nacions Unides ha reconegut recentment (el 2010) l’accés a l’aigua potable i al sanejament com un dret humà fonamental. A la Unió Europea, organitzacions cíviques i sindicals promogueren la primera Iniciativa Ciutadana Europea exitosa per tal de reclamar a les institucions europees la regulació efectiva del dret humà a l’aigua. Un dels motius principals de preocupació és la tendència a la privatització de la gestió de l’aigua i al tractament mercantil de les fonts d’aprovisionament.

La Ribera del Xúquer ha patit en els últims anys la mala qualitat de l’aigua potable provocada per la contaminació dels aqüífers i ha lluitat per accedir a fonts de bona qualitat per als abastiments urbans sense necessitat de pagar peatges injustificats segons ha fet saber Xúquer Viu.

Aquesta jornada el que pretén és avançar en el debat del canvi de model de gestió de l’aigua potable i el sanejament, tot explorant l’oportunitat i les possibilitats d’una gestió pública basada en criteris d’accessibilitat universal i sostenibilitat ambiental, econòmica i social que la situe al servei i baix el control dels ciutadans.

En la Jornada intervindran experts de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, de la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento i de Consorcis de Gestió Integral d’Aigües. Participaran igualment representants de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals-EPSAR, així com el diputat delegat de Medi Ambient de la Diputació Provincial de València, Josep Bort, o el Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic Julià Álvaro. Per consultar la programació completa punxeu el següent enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa