Diari La Veu del País Valencià
Un sí de Brussel·les faria recuperar ‘per als ciutadans’ la Ciutat de la Llum

Europa press / València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat aquest dijous que, després de les dues subhastes desertes del complex cinematogràfic Ciutat de la Llum, la societat ha quedat resolta i ha aprovat passar els seus actius i passius a la Societat Projectes Temàtics (SPTCV), de la qual cosa s’ha informat a Brussel·les perquè done una resposta final que permetria, si és afirmativa, que la Generalitat recuperara la propietat i poguera convertir-ho en “un gran projecte de l’audiovisual” que “servisca els interessos” dels valencians.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control en les Corts davant la pregunta del portaveu de Podem, Antonio Montiel, sobre les gestions del Consell per a determinar el futur de Ciutat de la Llum després del procés de subhasta imposat per la Unió Europea.

Puig ha indicat que aquest complex és “un d’eixos grans elefants blancs que han produït aquests 20 anys de governs del PP” i ara l’objectiu és convertir-ho en “alguna cosa útil per als ciutadans”. Ha explicat que la inversió va superar els 343 milions d’euros, dels quals 234 encara es deuen, mentre que s’ha estat a punt de vendre el complex per menys de 19 milions d’euros.

El Consell “ha intentat renegociar amb Brussel·les i després de la sentència que obligava a la subhasta i quedar aquesta deserta en dues ocasions, el consell d’administració de Ciutat de la Llum va aprovar el dilluns la liquidació de la societat i la cessió dels seus actius i passius a l’SPTCV”, ha explicat Puig. “Entenem que s’ha complit el que obligava la sentència”, ha dit Puig, que ha indicat que “si tot acaba com està previst la Generalitat serà propietària del complex i s’evitarà així perdre una inversió multimilionària”.

Davant una gestió anterior “desastrosa”, a l’actual Consell li ha tocat “salvar els mobles in extremis i amb molt poc marge de maniobra”. “El trajecte ens està portant a unes bones condicions, no podem encara cantar victòria però hem arribat a l’espai de recuperar la propietat i poder actuar”, ha valorat.

A partir d’ací, Puig ha assegurat que es treballarà per a traure el màxim profit possible a aquesta instal·lació, ja va mostrar aquest dimarts la seua aposta per que aculla la seu de la futura RTVV a Alacant, sempre “intentant buscar el que siga millor per a construir eixe nou projecte a favor de la indústria audiovisual”.

“Borratxera de poder”

Per la seua banda, Montiel ha criticat que l’execució d’aquest complex és una actuació que “haguera desaconsellat qualsevol operador del sector mitjanament informat”, així com qualsevol criteri de racionalitat econòmica, i la seua foto actual és la de “mig milió de metres quadrats urbanitzats, quasi 500 milions de cost per a 63 produccions cinematogràfiques atretes més a colp de talonari i subvenció, i 10 persones treballant”.

Al seu parer, es va tractar d’una “fantasia” de l’expresident Eduardo Zaplana “enmig d’una borratxera de poder” quan va decidir traslladar a Alacant un projecte que podia haver-se situat a Sagunt, per a “pagar un deute de no sabem què al senyor Alperi”.

Segons ha dit, des de Podem volen “superar la situació heretada” i que es done a aquesta infraestructura “abandonada una utilitat d’interès general perquè els valencians tenen el dret a recuperar el que és seu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa