Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les investiga la destinació de les inversions d’Acuamed en el PV
Madrid / EP

L’Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF) investiga la destinació dels fons europeus que van servir per cofinançar 15 dels contractes adjudicats per l’empresa pública Acuamed, entre els quals es troben projectes com les conduccions i canonades de la dessaladora del Campello-Mutxamel, la millora del drenatge de la presa Rambla Gallinera i les millores en la dessaladora de Moncofa (Castelló), entre uns altres.

Un equip d’aquest departament es va desplaçar dimecres passat a Madrid per reunir-se amb el magistrat de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, que investiga aquests fets. La seua intenció és recaptar “més informació sobre les presumptes irregularitats comeses” per la societat estatal de gestió de l’aigua, que depèn del Ministeri d’Agricultura, a fi “d’iniciar la seua pròpia recerca”, han confirmat a Europa Press fonts jurídiques.

Els projectes afectats van rebre injeccions procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) o crèdits del Banc Europeu d’Inversions (BEI).

Es tracta, en concret, de la descontaminació del pantà Flix, les conduccions i canonades de la dessaladora del Campello-Mutxamel, l’assistència tècnica d’aquesta última obra, el sistema de dotació d’aigua de Cerro Colorado (Múrcia) i la millora del drenatge de la presa avinguda Rambla Gallinera.

També investiguen el finançament de la presa antiavingudes del riu Serpis (València), la garantia dels regadius de la dessaladora de Torrevella, les canonades de proveïment de Benicàssim, el nou col·lector oest de l’Albufera, el reforç del sistema de proveïment de la dessaladora de Sagunt, conduccions en la dessaladora d’Oropesa, les millores en la dessaladora de Moncofa, l’obra de reutilització d’aigües residuals de l’Albufera Sud, l’obra de reutilització d’aigües residuals de Sueca i el tractament d’aigües residuals de la planta de Pinedo.

Ajudes de més del 80 per cent

Va ser el mateix magistrat el que es va posar en contacte amb la OLAF el passat mes de març per recaptar informació sobre el cofinançament. En la seua resposta, remesa a l’Audiència Nacional i incorporada al sumari del procediment, al qual ha tingut accés Europa Press, l’oficina antifrau detalla que els projectes cofinançats amb fons FEDER reben ajudes per un 80 per cent de les quantitats declarades a la Comissió Europea quan es tracta de “programes operatius”.

En els casos en els quals el projecte està cofinançat pels FEDER i, a més, rep finançament per un préstec del BEI, la part del banc és un percentatge el qual està al voltant del 42 per cent de l’import del projecte.

“No obstant açò, existeix un límit consistent en què el finançament obtingut pels fons estructurals, més la rebuda del BEI, no pot superar el 90 per cent de l’import total del projecte”, especifica la OLAF en el seu informe.

Segons descriu, el beneficiari del projecte ha d’abonar la quantitat corresponent a l’execució d’activitats. L’organisme intermediari designat –en aquest cas la Direccció General de Serveis del Ministeri de Medi ambient, Mitjà Rural i Marí i la Direcció general d’Economia de la Generalitat Valenciana– verifica la sol·licitud de reemborsament i, una vegada revisada, la Comissió Europea emet una transferència per aquest import.

Comparteix

Icona de pantalla completa