Diari La Veu del País Valencià
Els matrimonis a partir de l’1 de juny es faran per règim de guanys

Xavier Pérez / València.

La maquinària jurídica de l’Estat es posarà en marxa a partir de l’1 de juny per aplicar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que deroga part del dret civil valencià. El BOE publica aquest dimarts la sentència del TC.

Aquesta sentència afectarà a tots aquells que contraguen matrimoni a partir de l’1 de juny de 2016.

Per això, l’Associació de Juristes Valencians (AJV) ha mobilitzat durant diversos mesos la societat i institucions valencianes perquè el Govern estatal retire aquests recursos que minven l’autogovern.

La Generalitat Valenciana sosté que la reforma de l’Estatut d’Autonomia del 2006 li permet legislar sobre la conservació, desenvolupament i modificació del Dret civil foral valencià. En aquesta línia i basant-se en els Furs del Regne de València, l’any 2007 va aprovar la Llei de règim econòmic matrimonial. Des de la seua entrada en vigor, la llei aplica llibertat d’elecció del règim econòmic matrimonial però preveu que si no hi ha res establit prèviament el règim aplicable siga el de separació de béns.

Es tracta de la primera sentència sobre les tres lleis del Dret Civil valencià que el Govern espanyol té recorregudes. Al recurs contra la llei de règim econòmic matrimonial s’uneix el recurs contra la llei valenciana de custòdia compartida, del 2011, i la llei d’unions de fet, del 2012, pendents encara d’una resolució per part del Tribunal Constitucional.

Comparteix

Icona de pantalla completa