Diari La Veu del País Valencià
Cuatribarradas! País Valencià! Dame la pastilla
EFE / València

Des del grup parlamentari han traslladat al president de les Corts, Juan Cotino, el malestar creat per una exposició que, al seu judici, solament reflecteix “una part de la història”, segons han assenyalat fonts del grup, mentre que el secretari general del PPCV, Serafín Castellano, li ha demanat directament que la retire.

Diversos diputats populars han mostrat la seua sorpresa després d’observar l’exposició, fins i tot algun ha assegurat haver-se pres ʹuna pastillaʹ per a reposar-se de l’impacte que li ha causat la mostra.

Des de les Corts recorden que la mostra es va exposar l’any passat a la Universitat d’Alacant, organitzada en col·laboració amb la Conselleria de Governació, dirigida per Castellano, i el catàleg està prologat pel president de la Generalitat, Alberto Fabra.

En el text, el president destaca que l’exposició mostra “un bon nombre de pàgines brillants de la nostra història” i anima a “endinsar-se en la realitat de la Comunitat des d’una nova perspectiva”, la que ofereix l’Estatut d’Autonomia.

L’exposició, titulada “Nosaltres. 30 anys de l’Estatut de Autonomia”, realitza un repàs del procés preautonòmic, amb apartats dedicats a l’Estatut d’Autonomia, la llengua i els símbols, i amb documents, cartells i fotografies en els quals predominen les banderes “quatribarrades” i les referències al “País Valencià”.

Entre els documents que es poden contemplar hi ha un manifest signat per Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster i Raimón, en el qual, sota el títol Volem l’Estatut s’exigeix “la restitució a la llengua catalana de l’oficialitat que ha ostentat al llarg de la història” i s’advoca per l’autodeterminació.

També s’exposen cartells de manifestacions de l’època per a reclamar l’estatut; un diccionari valencià-català-balear; el llibre de Fuster Nosaltres, el valencians; l’acta de constitució del Consell de País Valencià, o el Butlletí Oficial del Consell del País Valencià de 1978, entre d’altres.

En la inauguració, Cotino s’ha limitat a donar les gràcies i a fer un recorregut per l’exposició, que ha generat gran expectació entre els diputats de l’oposició.

Així, alguns diputats socialistes, entre ells el portaveu socialista, Antonio Torres, o els seus companys de grup Ignacio Pujaves, Ángel Luna i Carmen Ninet han aprofitat per a fer-se fotos al costat d’un cartell en el qual pot llegir-se “Som una Nació”.

El diputat de Compromís, Enric Morera, li ha donat l’enhorabona als passadissos de la Càmera al portaveu del PP, Jorge Bellver, per l’exposició, que al seu judici és un “tot un detall” i una mostra de “pluralitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa