Diari La Veu del País Valencià
Quart de Poblet triarà 8 noms de dona per als carrers amb denominacions franquistes

EP / València.

L’Ajuntament de Quart de Poblet ha convocat, per primera vegada, una votació perquè tots els veïns censats i majors de 16 anys seleccionen el nom de 8 dels 10 carrers afectats per Llei 52/2007, coneguda com a Llei de la Memòria Històrica, segons han informat fonts municipals en un comunicat.

Així, entre el dilluns 6 de juny i el dissabte 11 de juny, a les 14h, podran votar els veïns per escollir les noves denominacions que substituiran els noms de carrers relacionats amb persones, entitats, fets o senyals distintius del règim franquista.

Quant als carrers a reanomenar, en dos casos, es recuperarà la denominació que van tindre tradicionalment: Baró de Càrcer passarà a dir-se carrer de la Séquia, i General Orgaz, camí del Mas de la Cova. Els altres huit són Antonio Iturmendi, Antonio Molle, Conde de Rodezno, Ernesto García Raga, Esteban Bilbao, General Lobo Montero, Obispo Pildaín i Sargento Provisional.

Nom de dona

A partir d’ara, aquests huit portaran noms de dones rellevants en diferents àmbits municipal, estatal i internacional, ja que només hi ha sis carrers dedicats a dones en el municipi. D’una llista de 24 dones, consensuada per la Comissió de Memòria Històrica, es podran votar les propostes que es consideren més adequades. Les huit amb més suports seran les triades i, finalment, el ple de l’Ajuntament decidirà a quin carrer s’assignen.

Votar a través del mòbil

Una de les principals novetats és que es podrà participar a través del mòbil, amb l’aplicació gratuïta Telegram i gràcies a una eina pionera desenvolupada per HUBcívico, una iniciativa sense ànim de lucre engegada pel Grup Càlam amb l’objectiu de facilitar l’ús de la tecnologia en processos de govern obert, que col·labora en aquest procés.

Molèsties mínimes per a la ciutadania

L’alcaldessa, Carmen Martínez, va explicar ahir als veïns dels carrers que es reanomenaran els carrers i que l’Ajuntament s’encarregarà de notificar el canvi a totes les institucions i organismes oficials, per la qual cosa les molèsties per a la ciutadania seran “mínimes”.

A més, durant un temps tots dos noms seran oficials, amb l’objectiu que la transició d’un a l’altre tinga la menor incidència possible. No obstant açò, va anunciar que els qui desitgen realitzar alguna consulta sobre aquest tema pot dirigir-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, situada en la planta baixa de l’Ajuntament.

Polítics i experts han consensuat aquest procés

La decisió d’aquest canvi de denominacions per tal de respectar la Llei 52/2007 es va anunciar en la segona conferència sobre Memòria Històrica i sobre el procés d’aplicació de la citada llei, en la qual van participar l’alcaldessa, Carmen Martínez, i els historiadors locals Fernando Aparicio, Rosa Puig i Andrea Moreno, assessors de la Comissió de Memòria Històrica, integrada per tots els partits polítics amb representació municipal i per diversos experts i expertes en la matèria, en el si de la qual s’han consensuat totes les decisions preses en aquesta qüestió, segons les mateixes fonts.

Comparteix

Icona de pantalla completa