Diari La Veu del País Valencià
Les conseqüències econòmiques del Brèxit seran molt negatives al País Valencià

Xavier Pérez / València.

L’eixida del Regne Unit de la Unió Europea tindria conseqüències negatives per a l’economia valenciana, ja que la depreciació de la lliura pel que fa a l’euro provocarà un encariment del preu dels productes valencians exportats i per tant menys competitivitat en el mercat anglès.

Així es desprèn d’un informe de la Cambra de Comerç de València davant la celebració del referèndum sobre l’eixida del Regne Unit de la UE i que després dels resultats el ‘Brexit’ s’ha confirmat.

A més, el possible increment de barreres aranzelàries i no aranzelàries dificultaria els tràmits i costos d’exportar al Regne Unit i provocarà un augment del preu dels productes valencians exportats o reducció dels marges de les empreses.

Les exportacions valencianes al Regne Unit van aconseguir en 2015 quasi 3.000 milions d’euros, amb la qual cosa es va duplicar la xifra de només tres anys abans. Aquest “dinamisme” en les vendes en el mercat anglès pot veure’s “negativament afectat” pels efectes assenyalats, sobretot en els productes agroalimentaris (frescs o processats), elements de transports i els seus components, maquinària mecànica i elèctrica, productes ceràmics i calçat.

Igualment, el Brèxit tindria conseqüències sobre el turisme, ja que l’Estat espanyol és una de les principals destinacions del turista anglès. En 2015, 15,7 milions d’anglesos van visitar l’estat, dels quals més de 2.700.000 ho van fer al País Valencià. La xifra suposa el 35 per cent dels turistes estrangers al PV.

Així mateix, les comarques del Sud comptem amb una de les zones residencials de turistes anglesos més important de l’Estat. En aquest cas, els efectes negatius sobre l’activitat turística al País Valencià vindrien com a conseqüència de la pèrdua de poder adquisitiu dels anglesos, amb la reducció de les decisions de despesa i la despesa per persona i l’estancament de la inversió immobiliària per al turisme residencial. A més, el cost la depreciació de la lliura encariria el cost de venir i d’invertir a l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa