Diari La Veu del País Valencià
‘Raquítica’ normalització lingüística de l’Ajuntament de Benidorm

RedactaVeu / Benidorm.

“En una sola pàgina es resumeixen les accions que l’Ajuntament ha fet per promocionar i normalitzar el valencià a Benidorm des de 2011, i algunes d’elles no són veritat que s’hagen realitzat completament”. Així de contundent ha sigut el regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, respecte a la contestació de la Regidoria de Cultura sobre una pregunta feta pel grup municipal.

Onze accions escrites en una pàgina són totes les mesures que s’han efectuat per promocionar el valencià des de 2011, segons informe de la Regidoria de Cultura.

Bigorra considera que és tot un símptoma de “la raquítica aposta pel valencià que s’ha realitzat i es realitza des del consistori”. A més, ha explicat que algunes accions no s’han dut a terme: “L’informe diu que s’ha col·laborat en la posada en funcionament de l’administració electrònica amb la traducció dels documents en valencià, però en realitat les actes de comissions informatives, els decrets, els informes tècnics o els pressupostos està en un 99% dels casos únicament en castellà”. En eixe sentit, ha recordat que el grup municipal és l’únic grup que realitza els seus escrits en castellà i valencià.

Per altra part, la relació d’accions fetes també assenyala que s’ha realitzat la versió en valencià a la web de l’Ajuntament de les notícies que hi apareixen. “Qualsevol persona que accedisca a la pàgina municipal i punxe en la versió en valencià comprovarà que pràcticament no hi ha cap notícia en aquesta llengua, cosa que contradiu la resposta donada”, ha afirmat Bigorra.

A més, hi ha accions que es feien i que es desconeix si tornaran a realitzar-se, com la programació de cicles de cinema en valencià, tal com passava en anys anteriors amb la col·laboració dels cines de la ciutat i la Universitat d’Alacant. Sobre aquest cicle, el portaveu va reclamar en comissió informativa de dilluns que es recuperara la programació per a enguany.

Respecte al tema cultural, el mateix regidor ha observat que, tot i que el cartell informatiu de la programació cultural així com el seu tríptic està en ambdós llengües oficials, les exposicions que la regidoria realitza o en les que col·labora no s’anuncien ni s’expliquen al museu on s’ubiquen en valencià. “Encara que li ho vaig demanar personalment i en comissions a la regidora de Cultura, no s’ha assolit el nivell òptim de normalització en valencià al respecte”, ha indicat.

Finalment, ha recordat que fa unes setmanes el grup municipal va demanar que s’estudiara la incorporació de grups de música en valencià per enriquir el calendari d’esdeveniments i atraure més gent a Benidorm, ja que no n’hi ha cap programat.

Comparteix

Icona de pantalla completa