Diari La Veu del País Valencià
Els canvis en la jornada escolar mantindran l’horari de 9 a 17 i extraescolars gratuïtes
Redactaveu / València

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicat l’ordre per la qual es regula el procediment d’autorització d’un Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària i Educació Especial valencians. Es tracta de la primera normativa que estableix un procediment públic i transparent perquè els centres, en l’exercici de la seua autonomia, puguen sol·licitar canviar el seu horari en igualtat d’oportunitats.

L’ordre estableix que les modificacions de la jornada escolar tindran un caràcter extraordinari i hauran d’anar acompanyades d’un pla específic d’organització de la jornada escolar que incloga activitats extraescolars gratuïtes per garantir l’obertura de les instal·lacions fins a les 17.00 hores, així com la planificació dels serveis complementaris de menjador i transport que han de quedar garantits.

El procediment està dissenyat tenint en compte criteris pedagògics, de manera que els canvis en l’horari garantisquen també la qualitat educativa. Pel que fa al calendari, la consulta a les famílies es realitzarà el 15 de setembre a tots els centres i les modificacions en la jornada escolar es podran aplicar al mes d’octubre, tan bon punt comence la jornada habitual als centres.

Calendari per a modificar la jornada escolar

El consell escolar del centre en el cas dels centres públics o el titular del centre en el cas dels privats-concertats realitzaran una sol·licitud de modificació de la jornada escolar, la qual ja contindrà una proposta. Aquesta sol·licitud es traslladarà a l’ajuntament de la localitat que, amb la consulta prèvia al consell escolar municipal, emetrà un informe. L’informe, sense ser preceptiu, serà tingut en compte en el procediment.

Posteriorment, el centre redactarà el pla específic d’organització de la jornada escolar i se sotmetrà a votació en el si del claustre del centre. Per a aprovar-lo caldrà, almenys, dos terços de vots favorables de tots els seus integrants. El mateix percentatge que necessitarà posteriorment, quan siga sotmès a votació en el consell escolar de centre. Aquesta primera part del procediment ha de quedar enllestida al llarg del mes de juny.

Una vegada aprovat el Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar, la direcció o titular del centre educatiu enviarà a la direcció territorial d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, la documentació pertinent abans de l’1 de juliol. La direcció territorial, mitjançant la Inspecció, realitzarà un informe i l’enviarà, junt amb la resta de documentació, a la Direcció General de Política Educativa, que emetrà als centres educatius un informe que, en cas que siga favorable, els autoritzarà a iniciar el procés de consulta a les famílies. Aquest informe el rebran els centres abans del 15 de juliol i podran preparar la consulta a les famílies, que se celebrarà en tornar de vacances.

En tornar de vacances, els centres podran publicar el cens provisional fins al 8 de setembre i procedir a informar les famílies sobre la celebració de la consulta. De manera extraordinària, en aquelles poblacions en què el dia 8 siga festiu, el termini es desplaça fins al següent dia de classe lectiu. La publicació del cens definitiu es produirà 48 hores després de la publicació del cens provisional.

Finalment, la consulta se celebrarà a tots els centres el dia 15 de setembre. A l’endemà es remetran els resultats de l’escrutini de la consulta a les famílies a la Direcció General de Política Educativa

Una vegada enviats els resultats de l’escrutini a la Conselleria, el director general de Política Educativa dictarà, entre el 19 i el 23 de setembre, l’autorització definitiva per tal que cadascun del centres educatius aplique el Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar que ha presentat. Les modificacions es podran aplicar a partir d’octubre, coincidint amb el canvi a l’horari habitual de tot el curs.

L’autorització definitiva s’estendrà per períodes de tres cursos acadèmics renovables, sempre que els resultats s’ajusten a les millores previstes en el pla. L’avaluació es realitzarà en funció de la incidència del nou horari sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge i els resultats obtinguts per l’alumnat.

Comparteix

Icona de pantalla completa