Diari La Veu del País Valencià
L’Early Music Morella, una submersió històrica i musical en l’època medieval
RedactaVeu / Morella

El festival de música antiga, Early Music Morella (EMM), arriba a la V edició amb canvis i suports renovats, i amb l’objectiu de convertir-se en un festival de referència a nivell europeu.

Enguany, el Diàleg Intercultural de la Mediterrània serà l’eix conductor, com van explicar en la presentació a València d’aquesta cinquena edició que tindrà lloc entre els dies 23 i 28 de juliol a Morella. Una presentació on hi van ser tots els implicats com ara bé el director de CulturArts, Abel Guarinos, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el president de l’FSMCV, Pedro Rodríguez, i el director artístic de l’Early Music Morella i Capella de Ministrers, Carles Magraner.

L’Early Music Morella “ja rebia subvenció”, declara Guarinos, però com en altres esdeveniments “es quedava ací”. Enguany, a través de les ajudes per concurrència competitiva el festival ha rebut un impuls major, pel fet que des de l’Institut Valencià de Cultura s’han duplicat les ajudes al foment musical, per això “els que tenen repercussió i estan consolidats” trobaran una major implicació. “volem visibilitzar que es fan accions des de Morella fins a Guardamar”, de fet, “despús-ahir es presentaven dues coses a les comarques del nord”, l’exposició Sorolla íntim i l’Early Music Morella, però “estarem (implicant-se econòmicament) amb l’Aplec dels Ports, el Festival de jazz de Peníscola…, perquè no tot pot estar centralitzat”, explica el director de l’IVC. L’Early Music Morella “és un una oferta cultural de qualitat per a la ciutadania, l’oferta”, i alhora “al professional el fa créixer” a través de l’Acadèmia i dels concerts a diferents indrets històrics de Morella. En resum, conclou Guarinos “és importat implicar-nos en les accions que es fan a qualsevol part del país, evitar la centralització, i encara que de moment no podem arribar a tot, estem en el camí”.

Detalls i novetats de l’Early Music Morella

Aquesta edició tornarà a combinar la música antiga amb llocs i enclavaments històrics que submergiran l’espectador en l’Edat Mitjana, essent un dels factors més distintius de la proposta que combina cultura, patrimoni i gastronomia. Això mateix posava en vàlua l’alcalde de Morella Rhamsés Ripollés quan assenyalava que “s’ha convertit en una referència en el món de la música medieval i renaixentista i cada vegada són més els veïns i visitants que gaudeixen de les activitats i de la nostra localitat”. Afegia Ripollés que “la unió entre la història i el patrimoni de Morella i el talent dels professors i alumnes d’aquest curs, és una combinació perfecta que ens trasllada a l’època Medieval”.

Dansa de la mort. Morella.

L’Acadèmia i Festival de Música Antiga, estan dirigits artísticament per Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, “nascudes de la necessitat de pal·liar l’absència d’estudis especialitzats en la recuperació, difusió i interpretació del patrimoni musical més antic”. Ací als Ports a més es posa “especial atenció al de l’antiga Corona d’Aragó, format per la tradició de les Tres Cultures”.

L’Early Music Morella se suma a la Ruta dels Tres Reis, un projecte turístic iniciat l’any 1994 i promogut des dels ajuntaments d’Alcanyís, Morella i Tortosa. Aquesta és la gran novetat que està basada en el pacte interterritorial anomenat Diàlegs, amb la idea de reactivar la Ruta aprofitant que la UNESCO ha declarat 2016 com l’Any Internacional de l’Entesa Mundial entre Cultures.

Les Converses de Morella.

El Parlament de Tortosa (1410), la Concòrdia d’Alcanyís (1412) i les Converses de Morella (1414) van ser esdeveniments fonamentals que van marcar el destí de la Corona d’Aragó i el seu paper a l’Europa en expansió de la primera meitat del segle XV. Aquests tres fets van tenir el mateix punt en comú: el diàleg, l’entesa.

Ramon Llull, la Mediterrània i el Diàleg

Com a particularitat, el festival inclourà activitats extraordinàries i dedicarà tots els seus continguts a commemorar la figura de Ramon Llull amb motiu del 700 aniversari de la seua mort. Filòsof, escriptor i teòleg fonamental per entendre el veritable sentit del diàleg intercultural en territori mediterrani.

El diàleg intercultural en territori mediterrani serà el tema que Capella de Ministrers destacarà amb el programa de concerts que inaugurarà l’EMM.

>

Amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, l’Early Music Morella inclourà un seguit d’activitats especials dirigides als més menuts on se’ls sensibilitzarà i educarà en la igualtat. A partir del nostre llegat musical més antic, conformat per la tradició de les Tres Cultures, i impartides per dos professors especialitzats en música sefardita i andalusina, es fomentarà el diàleg intercultural entre els més joves.

El festival comptarà amb un cartell de 8 concerts realitzats a càrrec de grups internacionals que inclou actuacions de Capella de Ministrers, La Danserye, Eduardo Egüez, i Eliseo Parra & Mara Aranda o la Banda Renaixentista, un projecte en col·laboració amb l’FSMCV.

Capella de Ministers.

Comparteix

Icona de pantalla completa