Per Comissió Europea / AMIC.

La Comissió Europea ha notificat un plec de càrrecs a Google en el qual al·lega que aquesta empresa abusa de la seva posició dominant en el mercat de cercadors a Internet dins de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) perquè entén que afavoreix de forma sistemàtica les seves pròpies eines de comparació de preus en detriment de les dels seus competidors. Segons l’opinió provisional de la Comissió, aquest comportament infringeix la normativa antimonopoli de la UE perquè distorsiona la competència i perjudica els consumidors. La notificació d’un plec de càrrecs no prejutja el resultat de la investigació.

La Comissió també ha obert una altra investigació antimonopoli sobre el comportament de Google en relació amb el sistema operatiu per a mòbils conegut com a Android. La investigació vol esbrinar si Google ha celebrat acords contraris a la competència o si abusa de la seva posició dominant en el camp dels sistemes operatius, de les aplicacions i dels serveis per a dispositius mòbils intel·ligents.

«El desig de la Comissió és fer aplicar la normativa antimonopoli de la UE per garantir que cap empresa, amb independència de la seva nacionalitat, pugui escamotejar artificialment als consumidors europeus la seva capacitat de tria ni posar entrebancs a la innovació», ha declarat avui la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager.

«En el cas concret de Google, em preocupa el fet que l’empresa hagi atorgat un avantatge il·lícit al seu servei de comparació de preus, la qual cosa infringiria la normativa antimonopoli de la UE. A partir d’ara Google té l’oportunitat de convèncer la Comissió del contrari, però si la investigació confirma les nostres inquietuds, Google hauria de fer front a les conseqüències jurídiques i canviar la manera d’enfocar el seu negoci a Europa», ha afegit Margrethe Vestager.

«També he encarregat una investigació antimonopoli per estudiar el comportament de Google en el sector dels sistemes operatius, de les aplicacions i dels serveis de telefonia mòbil. Els telèfons intel·ligents, les tauletes i la resta de dispositius similars tenen un paper cada vegada més important en les nostres vides i vull assegurar-me que aquests mercats poden desenvolupar-se sense que cap empresa hi posi entrebancs a la competència», ha conclòs Margrethe Vestager.

Comparació de preus

Les eines de comparació de preus permeten als consumidors cercar productes a webs comercials i comparar-ne els preus. La conclusió preliminar de la investigació de la Comissió oberta el mes de novembre del 2010 és que Google atorga sistemàticament un tracte de favor a les seves eines de comparació de preus, ara anomenades «Google Shopping», fent-les aparèixer, per exemple, a la pantalla de manera més prominent. Aquesta pràctica pot desviar artificialment el trànsit dels serveis de comparació de preus dels seus competidors i impedir-los, per tant, competir lliurement. La Comissió Europea està preocupada pel fet que els usuaris no vegin necessàriament els resultats més pertinents de les seves cerques i això no només perjudica els consumidors, sinó que a més dificulta la innovació. L’opinió provisional de la Comissió és que, per rectificar aquest comportament, Google hauria de fer servir en peu d’igualtat els seus serveis de comparació de preus i els dels seus competidors. Ara Google disposa de deu setmanes per respondre a les al·legacions de la Comissió i per sol·licitar una audiència formal. La Comissió considera que les anteriors propostes de compromís de Google són insuficients per resoldre els problemes de competència.

Android

Google lidera des del 2005 el desenvolupament del sistema operatiu mòbil conegut com a Android. Android és un sistema de codi obert, la qual cosa significa que pot ser utilitzat i desenvolupat lliurement per qualsevol. La majoria de fabricants de telèfons intel·ligents i tauletes fa servir el sistema operatiu Android en combinació amb una sèrie d’aplicacions i serveis propis de Google. Aquests fabricants negocien amb Google el dret d’instal·lar aplicacions de Google en els seus dispositius Android. La investigació de la Comissió vol esbrinar si Google infringeix la normativa europea sobre competència posant entrebancs al desenvolupament i a l’accés al mercat de sistemes, aplicacions i serveis de telefonia mòbil dels seus competidors en detriment dels consumidors i dels desenvolupadors de serveis i productes innovadors.

Rerefons

La Comissió continua duent a terme la seva investigació d’acord amb la normativa europea de defensa de la competència sobre altres aspectes del comportament de Google dins del EEE com ara el tracte de favor que aquesta empresa atorga als seus cercadors en detriment dels dels seus competidors o la còpia dels continguts web dels seus competidors (sostracció de dades), l’exclusivitat publicitària o les restriccions il·lícites d’altres anunciants.

Comparteix

Icona de pantalla completa