Diari La Veu del País Valencià
‘Seria una greu errada repoblar ara les zones afectades pels incendis’
L. Part / Carcaixent

“Hi ha gent que s’està plantejant la repoblació, però repoblar ara seria una greu errada”.

Amb aquesta contundència i claredat s’expressa Ferran Dalmau, un enginyer forestal especialista en incendis d’interfície, en ser preguntat sobre el temps que pot transcórrer fins que el terreny afectat pel dramàtic incendi declarat la setmana passada a Carcaixent (2.200 hectàrees de les 2.700 de terreny forestal amb què compta el terme municipal es van cremar) torne a estar com abans de produir-se aquesta greu catàstrofe mediambiental.

En aquest sentit, Dalmau, responsable de Medi XXI – GSA, empresa consultora de gestió ambiental i territorial des d’un punt de vista integral i de desenvolupament sostenible, argumenta, primer, que anem de cara a l’estiu i “a l’estiu no es repobla”. “El que cal fer ara és veure com es comporta la natura, si hi ha o no una regeneració natural i, en segon lloc, s’ha de fer una planificació de la regeneració del terreny afectat” pel foc de l’incendi, explica.

Segons aquest especialista, el més important en aquests moments és que no es perda -o siga arrossegat- el sòl, per a la qual cosa considera fonamental “l’adopció de mesures de lluita contra l’erosió” com és la posada en marxa d’un pla d’emergència per protegir el sòl (el que tècnicament s’anomenen hidrotècnies de conservació o restauració) abans de les previsibles pluges de la tardor. En què consisteix? Bàsicament, es tracta és de protegir la terra, el sòl, perquè no se’n vaja com ara mitjançant la construcció de dics i fallimes -amb la fusta cremada-, les quals eviten que la superfície de sol afectada siga arrossegada i es perda.

“Si ho fem bé, en 20 o 30 anys les muntanyes de Carcaixent –o les 1.800 ha afectades per l’incendi declarat a Bolbait- poden tornar a estar com estaven; si ho fem malament, molt pitjor”, adverteix.

Comparteix

Icona de pantalla completa