Diari La Veu del País Valencià
Compromís, ‘totalment en contra’ que el Marenostrum es faça a la partida del Miracle
RedactaVeu / Alboraia
A través d’un comunicat enviat per Compromís-Horta Nord, han mostrat la seua “disconformitat envers la realització del macrofestival Marenostrum a la partida del Miracle d’Alboraia” perquè, segons ha alertat la coalició, “podria causar un impacte mediambiental en l’horta”. També l’associació Som Horta ha fet saber que “creiem insuficients les garanties per a la seua realització, així com per pal·liar i restablir les conseqüències que se’n puguen derivar d’aquesta”.
L’anterior edició d’aquests concerts de música electrònica es va realitzar al port de València, on es van aplegar 27.000 persones.
Ubicació d’especial protecció
Sara Gómez, portaveu de la coalició, afirma que “no estem en contra dels macrofestivals, però entenem que el lloc triat és totalment equivocat atès que la realització d’un esdeveniment d’aquestes característiques i les seues conseqüències futures sobre el terreny és del tot incompatible amb la preservació dels horts de la partida del Miracle, la qual està definida com a zona d’horta d’especial protecció en l’avantprojecte del Pla d’Actuació Territorial de l’Horta (PATH), que actualment es troba en procés de tramitació en la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. El PATH reconeix l’alt valor patrimonial, agrari i paisatgístic d’aquesta zona. A més a més, aquest paratge dels Peixets és l’única franja d’horta tradicional litoral que hi ha des de Pinedo. Per la qual cosa entenem, des de Compromís, que una activitat d’aquestes característiques seria totalment incompatible amb la figura de protecció del sòl”.
Manca d’informació
Tant des de Compromís com des de l’associació Som Horta es critica la falta de transparència amb la qual s’ha dut a terme aquest acord. Àngels Belloch, portaveu i regidora de Compromís d’Alboraia denuncia “la falta de rigor i transparència per part de l’Ajuntament d’Alboraia en la tramitació d’aquest expedient, ja que en l’expedient del ple en què es va parlar del Marenostrum no es va introduir cap informació esclaridora sobre el tema. Fins al dimarts 21 de juny (un dia després del ple) no es va tindre accés a la documentació i encara que s’havia demanat repetidament per part de tots els partits de l’oposició, cap d’ells no havia pogut tindre accés a documents tan importants com les pertinents autoritzacions, llicències o resolucions de no afecció de les autoritats competents (Ajuntament, DG Costes del Ministeri, DG Carreteres, Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Agència d’Emergències). El mateix va passar amb el pla d’evacuació i emergència, amb l’informe sobre contaminació acústica, l’informe de reversibilitat dels impactes sobre el sòl agrícola, així com amb l’informe de compatibilitat urbanística. Abans del ple, l’oposició, i a 15 dies del festival, només va poder consultar una sol·licitud de l’empresa i un únic informe tècnic”.
Des del col·lectiu ecologista, s’ha manifestat que “malgrat que fa mesos que ve gestant-se l’operació, ni el veïnat ni les associacions han estat informades ni consultades per conèixer el seu parer al respecte. A més, el macrofestival ha estat aprovat mitjançant un decret d’Alcaldia que no ha estat referendat pel Ple del Consistori”.
Belloch també vol incidir en el fet que la decisió de realitzar aquest esdeveniment només ha obtingut el suport del Partit Socialista mitjançant un decret d’alcaldia. El passat dilluns, els partits de l’oposició van portar aquesta qüestió al plenari de l’Ajuntament i votaren en contra de la realització del macrofestival els 14 regidors dels partits de l’oposició: Compromís, PP, C’s i EU, mentre que només va votar a favor el PSOE amb els seus 7 regidors. “Entenem que la voluntat majoritària del poble d’Alboraia i dels seus màxims representats ha quedat ben palesa i és per això que demanem al PSOE d’Alboraia que rectifique i desautoritze la realització d’aquest macrofestival. A més, en cap moment s’ha tingut en compte l’opinió dels veïns i veïnes afectats en general i, sobretot, dels del port Saplaya i la Patacona, que són els qui més patiran les molèsties acústiques i de mobilitat”, ha conclòs la regidora.
Regeneració
Som Horta, a més, explica que el govern del PSPV justifica la idoneïtat de l’espai al·legant la “regeneració” de la zona amb posterioritat al macrofestival, però des d’aquest col·lectiu consideren que aquesta proposta està “buida de contingut” perquè “no s’ha informat respecte de com es durà a terme aquesta regeneració o de si hi ha un pla d’actuació integral o parcial del paratge i de com es projecta executar-lo”.
Des de Per l’Horta també han adduït que “el macrofestival suposarà un impacte agrícola i paisatgístic difícilment reversible i”, continuen, “inevitablement, l’estada de 30.000 persones en la zona implicarà greus danys sobre la zona dunar, en especial sobre la seua vegetació. Una alteració tan gran del paratge serà de difícil i costosa reparació”.
Grans esdeveniments
A més, des del col·lectiu ecologista també criticaven “la política de grans esdeveniments com a eina per al desenvolupament del territori i la societat”. Per totes aquestes raons i d’altres, Som Horta i Per l’Horta van convocar, diumenge passat, una concentració a l’ermita dels Peixets d’Alboraia en defensa d’aquest territori. A més, també hi va haver una nova convocatòria, aquest dilluns, davant l’Ajuntament d’Alboraia, on es va realitzar el ple, i pensen seguir fent-ne durant les properes setmanes fins que es paralitze aquest macrofestival.

Comparteix

Icona de pantalla completa