Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu mostra el seu ‘dolor i ràbia’ per les muntanyes del nostre país
RedactaVeu / València

“Dolor, impotència i ràbia per les muntanyes i els paisatges del nostre país”. Aquest és el títol del comunicat fet públic aquest dimecres, dia 22 de juny, en què lamenta i condemna els incendis que han afectat a les comarques de la Canal de Navarrés i la Ribera.

En la nota, la plataforma ecologista considera una “catàstrofe ecològica” el que hem viscut pels incendis forestals originats a Bolbait i a Carcaixent, amb 4.000 hectàrees calcinades.

“Hem de lamentar la terrible pèrdua de biodiversitat, arbres, plantes, animals cremats en un incendi que es podia haver pal·liat amb una adequada prevenció i gestió del nostre territori. Encara que s’han augmentat, de manera important, les inversions en extinció amb mitjans i personal, no és suficient. Cal una política forestal distinta de la que s’ha fet durant les darreres dècades i a eixe augment d’esforços en extinció cal que l’acompanye un gran esforç en tasques de prevenció i canvis de l’ús del sol”, demana Xúquer Viu en el comunicat.

Segons l’entitat ecologista, els efectes d’aquesta catàstrofe mediambiental “se sofriran durant anys. I les nostres aigües també seran afectades per aquests incendis”, ja que “a la possible contaminació que es produirà quan les pluges arrosseguen fins als rius i zones humides les cendres i altres productes resultants de la combustió, hem d’afegir el perill de l’erosió i desertització de la zona”.

Aquesta desertització, continua la nota, “farà menys fèrtils les terres, mentre que l’erosió, amb la consegüent pèrdua de sòl, provocarà un major risc de riuades i danys greus amb les tempestes”, al mateix temps que la pèrdua de massa forestal impedirà l’atracció d’humitat cap a la zona i les precipitacions disminuiran.

Segons explica Xúquer Viu en el comunicat, la desaparició del sòl fèrtil impedeix la penetració de l’aigua en el seu interior i, conseqüentment, la recàrrega dels aqüífers, afectant també zones humides com els Ullals del Riu Verd que, precisament, es nodreixen d’aigua subterrània de la zona afectada.

Per tot açò, Xúquer Viu remarca la “necessitat” d’evitar que es puguen requalificar terrenys cremats, a més de prohibir les extraccions de fusta o biomassa creada “que per alguns converteixen els boscos cremats en un negoci”.

Des del col·lectiu insten les diverses institucions -ajuntaments afectats, Diputació i Generalitat- a plantejar-se amb urgència un pla de recuperació, dissenyat per tècnics experts i amb participació ciutadana, de les zones afectades.

Per últim, l’entitat considera que cal potenciar l’educació i conscienciació ambiental, “perquè totes les persones siguen conscients dels riscs que comporta fer foc al camp o prop de zones boscoses especialment en època de sequera i els valors de la biodiversitat que proporcionen els nostres boscos, rius o muntanyes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa