Diari La Veu del País Valencià
La Flama del Canigó fa festa a Castelló de la Plana, València, Gandia i Cullera

RedactaVeu / València.

La nit del 23 al 24 de juny és una nit màgica en què celebrem l’arribada del solstici de l’estiu, una festa que combina de manera molt especial la cultura, la tradició, la renovació i la festa.

L’origen de la celebració és pagà i forma part del cicle de festes solsticials, probablement un culte al sol i a l’allargament del dia. El cristianisme la va fer coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista. Aquest mestissatge d’elements pagans i cristians, populars i lúdics, culturals i festius, l’ha convertit en una celebració molt estesa i arrelada, que el nostre poble viu amb alegria i naturalitat.

Simbòlicament, l’any 1955 es va engegar la iniciativa, lligada en un primer moment al món excursionista, de fer pujar al cim del Canigó el dia 23 de bon matí una flama que roman encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà, i simbòlicament renovar-la al cim d’una muntanya que representa també el naixement de la llengua catalana. Posteriorment, la flama es reparteix per tot l’àmbit lingüístic, celebrant l’arribada de l’estiu com una renovació de la vida i també de la llengua, i com una festa viscuda en comunitat.

Aquesta tradició fa molts anys que es va estendre també al País Valencià, i tots els anys milers de persones celebren de forma espontània, però també de manera discontínua. És per això que, a petició d’alguns col·lectius, Acció Cultural, “com a entitat que té com a objectiu la promoció de la llengua i la cultura, i com a associació més implantada al territori valencià, ha iniciat enguany una tasca de coordinació, per garantir l’arribada de la Flama”, expliquen a través d’un comunicat.

En aquest sentit afegeixen que “enguany és un inici, però ja treballem per multiplicar les poblacions que la puguen rebre l’any vinent, per tal d’impulsar una festa que, alhora, està carregada de cultura i de compromís renovat amb la llengua”.

Podeu consultar l’itinerari de la Flama al País Valencià en el document adjunt d’aquesta notícia.

Comparteix

Icona de pantalla completa