Diari La Veu del País Valencià
‘Remain’ o ‘Leave’: Els britànics voten en un referèndum la seua permanència a la UE

ACN / Londres

Els col·legis electorals estan oberts hui al Regne Unit per a la celebració del referèndum sobre la permanència del país a la Unió Europea. Des de les 7 del matí (8 hora espanyola) i fins a les 10 de la vesprada (les 11 al País Valencià), els britànics tenen temps per a respondre la pregunta “El Regne Unit hauria de seguir sent membre de la Unió Europea o marxar de la Unió Europea?”.

Les respostes, ‘Remain’, per a seguir, i ‘Leave’, per a eixir, divideixen, gairebé per la meitat, la població, almenys si es tenen en compte les darreres enquestes recollides per ‘What the UK thinks’, que apunten a un suport del 49%, per sortir i, del 51%, per quedar-se a la UE.

Sense cap enquesta a peu d’urna prevista en el moment del tancament dels col·legis electorals, el misteri sobre el resultat del referèndum s’allargarà fins a ben entrada la matinada. El recompte es farà a 382 autoritats locals a Anglaterra, Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord i Gibraltar i la declaració oficial del resultat, un cop s’hagen comptabilitzat les butlletes, es farà des de Manchester, probablement, durant el matí de divendres.

Un dels líders de la campanya del ‘Leave’, l’exalcalde de Londres i diputat conservador Boris Johnson, va assegurar que espera que aquest dijous els britànics “facen història”. “Lluitarem per cada vot”, va indicar Johnson als periodistes. A més, va assegurar que és “optimista” i va descriure la jornada electoral com un “gran moment per al país”.

El primer ministre, David Cameron, va assegurar que “pel futur dels fills i dels néts” els britànics han de votar per seguir a la Unió Europea. En un discurs televisat dimarts, Cameron va fer una crida “personal” als ciutadans perquè voten ‘sí’ a la Unió Europea. “Per tu, per la teua família, pel futur del nostre país, vota seguir a la UE”, va dir el primer ministre britànic.

Els resultats del referèndum poden tenir fortes implicacions, tant per a la configuració interna del Regne Unit com per a la Unió Europea. Si Anglaterra vota ‘Leave’ i Escòcia, per una gran diferència, opta pel ‘Remain’, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ja ha advertit que convocarà un nou referèndum d’independència.

A més, en cas de ‘Brexit’, el govern britànic de David Cameron podria entrar en fortes dificultats. Cameron, que lidera un partit conservador dividit entre partidaris del ‘sí’ i del ‘no’, podria veure’s obligat a dimitir si no obté el suport de les urnes, a causa del seu acord amb Brussel·les. Fins i tot el líder del partit laborista, Jeremy Corbyn, que defensa el ‘sí’ a la UE, ha advertit que, en cas de ‘Brexit’, pressionaran per a convocar unes eleccions anticipades.

Els prop de 45 milions de britànics que estan cridats a les urnes hauran de decidir, durant la jornada d’aquest dijous, si segueixen dins d’una Unió Europea reformada o si opten per eixir-se’n i negocien, per tant, una nova relació amb Brussel·les des de l’exterior. En qualsevol dels dos casos, els experts avisen que el procés serà llarg i pot durar entre dos i set anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa