Diari La Veu del País Valencià
‘Preocupació’ entre els llauradors valencians pel Brèxit
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià ha indicat, en un comunicat fet públic aquest divendres, que la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, després de guanyar, en el referèndum, el Brèxit,” afectarà sens dubte el sector agroalimentari” valencià, “encara que és prompte per aventurar en quina mesura”.

La Unió assenyala que qualsevol problema que ha afectat les relacions polítiques entre la Unió Europea i altres països “sempre ha tingut repercussions negatives per a l’agricultura valenciana i exemples en tenim molts”, entre els quals destaca les concessions en matèria comercial al Magrib per pacificar el terrorisme en aquells països o el vet rus pel conflicte d’Ucraïna.

No obstant això, la Unió puntualitza que “caldrà veure com es desenvolupen els esdeveniments, ja que, probablement, el mercat no es perda perquè els britànics continuaran consumint els nostres productes, però sí descendirà el valor de les nostres exportacions com a conseqüència d’una possible devaluació de la lliura esterlina”.

En aquest sentit, a la Unió li preocupa que aquest descens repercutisca posteriorment en la remuneració que percebrà el llaurador o el ramader valencià, “la baula més feble de la cadena comercial”.

En relació amb les majors traves comercials que s’auguren sobre la relació actual, “és imaginable i lògic que se signe un tractat comercial entre el Regne Unit i la UE i que s’evite el tema dels aranzels”, excplica.

Segons la Unió, Regne Unit és un important soci del País Valencià en matèria d’exportacions agroalimentàries. Segons dades del 2015, la xifra de facturació agroalimentària del PV cap al Regne Unit és de 392 milions d’euros, sobre un global de 3.000 milions d’euros que representen el conjunt de les exportacions valencianes cap a allí. Aquests 392 milions són un 5% del total exportador agroalimentari del nostre territori i van tenir un creixement d’un 16% en 2015 respecte de 2014. Quasi la meitat d’aqueixa xifra, 156 milions d’euros, es corresponen amb les exportacions de cítrics.

Comparteix

Icona de pantalla completa