Diari La Veu del País Valencià
Morella recupera després de 20 anys la gestió de la Fàbrica Giner
RedactaVeu / Morella

Morella ha recuperat la gestió del complex de la Fàbrica Giner després que el ple de la localitat aprovara, ahir, per unanimitat, l’ocupació dels espais que se cedeixen a l’Ajuntament de Morella i que la gestió dels mateixos l’organitze l’empresa municipal Iniciatives Turístiques S.L.

L’Ajuntament morellà destaca que, “després de 20 anys, es recupera la gestió de proximitat i des de la localitat”. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha manifestat que “és un dia històric”, ja que “el patrimoni de Morella torna a Morella, com ja va succeir en el seu moment amb el castell”.

A més, segons Ripollés, amb aquest acord “es fa justícia a una reivindicació permanent de l’Ajuntament: que el nostre patrimoni es gestione des de la localitat, perquè la situació actual és insostenible”. A més, “ha costat molt, perquè hi havia edificis que no estaven bé i s’han hagut de dur a terme unes millores per poder adaptar-los a la legislació actual i poder realitzar la cessió”, ha explicat.

En concret, els edificis i espais que es cedeixen són: l’alberg Francesc de Vinatea, el circuit d’aventura Saltapins, la piscina, edificis de calderes i antiga casa del conserge i l’ermita. A més, en les pròximes setmanes s’espera que també s’aplegue a un acord perquè l’Ajuntament puga responsabilitzar-se de la gestió del manteniment general.

La Generalitat Valenciana va impulsar el complex de la Fàbrica Giner a principis dels anys 90. L’objectiu era convertir una antiga fàbrica tèxtil en una oferta turística complementària i en un espai esportiu i de promoció econòmica. Aquests objectius es van aconseguir al principi, amb unes instal·lacions esportives d’alt nivell, un complex hoteler, alberg, piscina, escoles esportives, llocs d’oci i turisme familiar.

Però, coincidint amb l’entrada del PP a la Generalitat Valenciana, es va cedir la gestió a la Fundació Blasco d’Alagó, entre d’altres, llevant-li-la així a l’Ajuntament. Des de llavors, s’ha impulsat un projecte positiu com Saltapins, però el conjunt del complex “s’ha anat deteriorant i perdent”, segons fonts municipals, fins al punt que s’han hagut de tancar diverses instal·lacions, com l’hotel, que va tancar les portes fa una dècada. Les instal·lacions generals també presenten moltes deficiències i, fa tres anys, l’Ajuntament i els clubs de futbol de la localitat van haver de fer-se càrrec del manteniment del camp de futbol, ​​perquè la Fundació Blasco d’Alagó el va abandonar i es corria el risc que no es poguera jugar a Morella.

Un nou futur per a la Fàbrica Giner

Ara, un cop recuperada la gestió, l’objectiu de l’Ajuntament és “revitalitzar aquest espai tan estimat pels veïns i veïnes i que té tantes possibilitats”. Així, en breu, es reobrirà la piscina, un cop escomeses les importants i necessàries obres d’adaptació a la normativa vigent i es pretén potenciar les instal·lacions turístiques, que tenen una gran importància, com Saltapins, la casa de turisme rural o l’alberg. També s’espera arribar, en els propers dies, a un acord per al manteniment de tot el complex. Aquest acord és “important per poder anar millorant espais” com el camp de futbol, on també s’ha hagut d’intervenir aquest estiu per tal de solucionar els problemes de les bombes de reg que té instal·lades.

CDT d’interior

Segons les mateixes fonts municipals, un dels projectes de gran importància per a Morella és la creació d’un CDT de interior que ha projectat l’Agència Valenciana de Turisme. Aquest, s’ubicarà a l’antic hotel, que ara està abandonat. “Serà un centre de gran importància per a la formació turística i per a la generació d’economia i ocupació a la localitat, a més de per recuperar un espai abandonat”, asseguren des de l’Ajuntament.

Comparteix

Icona de pantalla completa