Diari La Veu del País Valencià
Enquesta Andorrana: La suma d’Unidos Podemos i PSOE, a un sol escó de la majoria absoluta
RedactaVeu / València

El quart sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periòdic d’Andorra confirma el descens en la intenció de vot als populars, que deixaria al bloc d’esquerres, format per Unidos Podemos i el PSOE, en la forquilla més alta, a un sol escó de la majoria absoluta.

Així, segons aquesta enquesta, Mariano Rajoy perd dues desenes en vot estimat i se situa en el 28%. Però la caiguda més important per al PP es produeix en intenció directa de vot, on els populars es deixen 1,2 punts i passen del 21,3% al 20,1%. Les pèrdues per a Rajoy no són majors perquè les compensa el suport creixent que rep d’exvotants de Ciutadans.

El 12,8% dels qui van escollir la papereta d’Albert Rivera en les eleccions de desembre triarien ara la del PP. En canvi, Ciutadans solament aconsegueix atraure el 5,5% dels votants de Rajoy, per la qual cosa Rivera aconsegueix el 15,2% dels sufragis i 40-44 diputats.

Per l’esquerra, el lideratge continua en mans de la formació de Pablo Iglesias, encara que sense allunyar-se encara massa dels socialistes. Unidos Podemos es col·loca en el 24% i 84-88 parlamentaris. El PSOE de Pedro Sánchez obté el 21,8% i 83-87 representants. Les fugides de vot de Podemos al PSOE se situen en el nivell més alt de tota la campanya (8%) i Iglesias registra la seua fidelitat de vot més baixa de tota la sèrie (76,7%), segons aquest sondeig realitzat a partir de 900 entrevistes telefòniques efectuades del 20 al 23 de juny.

Per la seua banda, Izquierda Unida obté la seua segon millor dada de fidelitat de vot de tota la campanya (67,6%), encara que una quarta part dels seus votants de desembre segueix sense confiar, de moment, en la coalició amb Podemos i es confessa indecís. El 8% de votants d’IU recolzarien ara el PSOE.

A 48 hores de la cita amb les urnes, el GESOP estima que la mobilització se situarà entre el 69% i el 71%, un poc per baix el 73,2% que es va aconseguir en les últimes eleccions estatals del 20D. Aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

Aquest sondeig arreplega ja els efectes de la tempesta política provocada per les gravacions de les converses entre Fernández Díaz i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel d’Alfonso, en les quals parlaven de cercar casos de corrupció contra ERC i CDC.

Comparteix

Icona de pantalla completa