Diari La Veu del País Valencià
Acord per crear la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes
Per Comissió Europea / AMIC

L’acord aplana el camí perquè la Guardia de Fronteres i Costes comenci a funcionar aquest estiu. La Guàrdia Europea inclourà una nova i reforçada Agència Europea de Fronteres i Costes, formada a partir de Frontex i que disposarà d’una reserva de personal i equips tècnics. Els estats membres seguiran mantenint les seves competències i sobirania sobre les seves fronteres. Seguiran gestionant les fronteres exteriors en el dia a dia. La Guàrdia Europea de Fronteres i Costes oferirà suport a tots els Estats membres per poder identificar i intervenir per abordar febleses de manera preventiva, abans no sigui massa tard.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha explicat que l’acord per a la creació d’aquesta guàrdia “mostra que Europa és capaç d’actuar de manera ràpida i resolutiva per afrontar reptes comuns”. El president ha afegit que “aquesta és una idea per a la qual el moment ha arribat clarament” i ha recordat: “la Comissió ho va dir ja el maig del 2014 i jo ho vaig afirmar durant la campanya a les eleccions –el fet que necessitaven reforçar Frontex i desenvolupar-lo per a crear un sistema europeu de guàrdia de fronteres i costes plenament operatiu”. Juncker ha declarat que “la Comissió ha treballat de manera constructiva amb el Parlament i el Consell des que es va presentar la proposta el desembre passat”, i ha agraït “de manera particular a la presidència holandesa, al vicepresident Frans Timmermans i el comissari de Migracions, Dimitris Avramopoulos, per la seva feina incansable en aquest projecte tan important que demostrarà al món com, des d’ara, Europa aborda la protecció de les seves fronteres com una missió comuna de solidaritat”.

La Guàrdia Europea de Fronteres i Costes proporcionarà la baula que faltava per reforçar les fronteres exteriors d’Europa, de manera que els ciutadans puguin seguir vivint i movent-se lliurement dins de la Unió Europea i es pugui tornar al compromís de recuperar el funcionament normal de l’àrea Schengen i l’aixecament dels controls temporals abans de final d’any, tal i com es va establir al full de ruta de la Comissió per tornar a Schengen, presentat el 4 de març.

Comparteix

Icona de pantalla completa