Diari La Veu del País Valencià
El jutjat investiga l’exgerent de FGV i 5 directius més per l’accident del metro
RedactaVeu / ACN / València

El jutjat d’instrucció número 21 de València, que investiga l’accident de metro de l’any 2006, en què van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides, investiga l’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia, i altres 5 exdirectius, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià. La instructora ha decidit obrir investigació a l’exdirector d’auditoria i seguretat en l’explotació, l’exdirector d’operacions, l’excap de manteniment d’instal·lacions fixes, l’excap de tallers de València Sud i l’excap de la Línia 1.

Segons la informació facilitada pel TSJ valencià, la jutgessa ha pres aquesta decisió per evitar que els delictes, en el cas que n’hi hagués, prescriguen, ja que l’informe pericial que està elaborant l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF), “que serà fonamental a l’hora de concloure sobre l’existència o no de responsabilitats penals”, no estarà conclòs fins a octubre. La magistrada estima així la petició formulada per l’advocat de l’Associació Víctimes del Metro 3 de Juny (AVM3J), que representa les famílies de 13 de les víctimes de l’accident ferroviari.

En relació amb això, i segons les mateixes fonts, la jutgessa “lamenta” la demora en l’emissió de l’informe pericial que ha de determinar si FGV complia amb les normes de seguretat exigibles d’acord amb la normativa ferroviària. I assenyala que, en cas de no pronunciar-se sobre la condició d’investigats dels 6 exdirectius, podrien produir-se “conseqüències irreparables”, ja que si de l’informe es desprengués “l’existència d’alguna irregularitat que pogués dur a entendre que són exigibles responsabilitats penals, aquestes ja estarien prescrites”.

En la sentència, notificada aquest dilluns a les parts, la jutgessa aclareix que “així com es reba l’informe pericial de l’AESF, s’acordarà el que siga procedent respecte a mantenir o alçar la condició d’investigats”.

El TSJ valencià explica que l’Audiència de València, en la resolució que va ordenar la reobertura del cas el juliol de 2015, va establir la necessitat de realitzar aquest informe pericial com a pas previ a resoldre sobre la imputació dels responsables de FGV.

Comparteix

Icona de pantalla completa