Diari La Veu del País Valencià
El CVC demana un Estatut de Treballadors de les Arts Escèniques i Musicals
Europa press / València

El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat, aquest dilluns, amb tres vots en contra i dues abstencions, l’informe defensat pel conseller Ximo Tebar sobre la necessitat de comptar amb un Estatut dels Treballadors de les Arts Escèniques i Musicals perquè aquesta activitat cultural puga desenvolupar-se “com a professió”.

Amb aquesta decisió, el CVC pretén “cridar l’atenció sobre una situació crònica a la qual s’enfronten els professionals del sector cultural” i advertir de “la necessitat d’un canvi de model que ajude a consolidar el treball cultural” i que “oferisca estabilitat i garanties per a la creació i la innovació artístiques”.

Entre les mesures que proposa aquest informe està la necessitat “d’abordar la modificació de la normativa laboral i de Seguretat Social tenint en compte els models establerts en països” de l’entorn, “com França, on han sigut valorats pels professionals”, i l’elaboració de “codis de bones pràctiques, convenis marcs o cartes de drets” per als contractes en el sector.

Així mateix, planteja modificar la normativa respecte a la propietat intel·lectual, millorar la regulació dels ensenyaments artístics escènics i introduir millores en la formació, actualitzar l’itinerari dels ensenyaments musicals en els conservatoris i l’engegada de polítiques “coordinades i integrals més actives de promoció, difusió i conscienciació”. Aquest ha sigut un dels punts més polèmics del ple ordinari. El debat d’aquest informe ha girat entorn de les matisacions plantejades per José María Lozano, que ha demanat “ser més precís” i ha dit respecte al contingut que “no podia pronunciar-se més que sobre aspectes de forma”.

Per això, Lozano ha anunciat el seu vot en contra “d’un informe com aquest, que se n’ix de les atribucions del CVC” i que “conté inexactituds”, així com “propostes que no compartisc”. La postura d’aquest conseller ha portat a realitzar la votació d’aquest punt de l’ordre del dia per escrit i, per tant, en secret i no de forma verbal com la resta d’assumptes.

En resposta a José María Lozano, Pepa Frau, que ha dit que aquest era “un informe molt treballat”, ha indicat que li “preocupa molt” la “deriva” que està tenint el CVC en debats com aquest, que no accepten assumptes als quals se’ls ha donat el vistiplau en la comissió corresponent. “Tot el que es tracta en comissió i s’aprova per unanimitat després es qüestiona i no es dóna suport”, ha censurat, alhora que ha demanat “reflexionar” sobre aquest tema per veure “si val la pena que s’esquerda tot el treball previ de consens en un moment difícil”.

Consell Valencià Consultiu (CVC). Foto: EP.

Ana Noguera, pel seu costat, ha defensat també l’informe presentat per Tebar i ha assenyalat que “respon a les necessitats dels treballadors que creen i actuen” i als seus “problemes laborals”. “És una demanda que existeix. El document arreplega recomanacions de la Unesco i de la Unió Europea a tots els seus estats membres. No són imposicions a ningú”, ha exposat. De la mateixa manera, Glòria Marcos ha afirmat que l’informe estava “en situació d’aprovar-se”.

Música contemporània

També s’ha aprovat per unanimitat, encara que amb les precisions apuntades per Enrique García Asensio, l’informe defensat per Sole Giménez sobre la música contemporània al País Valencià davant el “delicat” moment que viu “a causa del progressiu abandó que ha patit, que l’ha relegat del panorama musical”.

Amb aquest acord, el CVC ha estimat “necessari trobar els mecanismes adequats perquè tant els autors com els intèrprets d’aquest estil, que és la música de hui, tinguen un espai i unes oportunitats de creació, treball i desenvolupament”.

Entre les propostes, planteja aprofundir en el compliment de la Llei Valenciana de la Música i que l’Institut Valencià de Cultura analitze la viabilitat de propostes de música de nova creació. A més, insta a promocionar la música contemporània, a crear un centre de documentació per disposar d’una catalogació i afavorir la recerca i fomentar la creació de plataformes sonores alternatives per a la producció de música actual.

Ana Noguera ha estimat “correcte” i “apropiat” aquest informe. A més, va ser “aprovat per unanimitat” en la comissió corresponent. No obstant açò, García Asensio ha considerat “una mica negatiu” el text quan parla “d’allò fet ja” perquè “sembla que no s’ha tocat res dels compositors contemporanis”.

El director ha defensat la seua tasca i la d’altres professionals en aquest camp en favor de “la música valenciana” i ha demanat que quede arreplegada en l’informe, com finalment s’ha decidit. Lozano, per la seua banda, ha mostrat el seu acord i García Asensio els seus matisos, com també ha fet Consuelo Císcar.

Comparteix

Icona de pantalla completa