Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

RedactaVeu / València.

De Nord a Sud del País Valencià, nombrosos municipis i ciutats de la pràctica totalitat de les comarques del País Valencià commemoren, aquest 28 de juny, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, coincidint amb el 48 aniversari del que es considera l’inici de la lluita moderna pels drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

La celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI té el seu origen a Nova York a causa dels anomenats disturbis de Stonewall, la matinada del 28 de juny del 1969, en què un grup de travestis, bolleres i marietes van decidir que ja n’hi havia prou davant les habituals batudes policials en locals d’ambient en aquella època. La lluita va continuar durant alguns dies en què lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals van començar a organitzar-se, de manera conjunta, per tal de lluitar pels seus drets. Un any després, el 28 de juny de 1970, van tindre lloc les primeres manifestacions de l’Orgull a Nova York i Los Ángeles, que van anar estenent-se, a poc a poc, per altres ciutats del món, com ara Barcelona, que va ser, set anys després, la pionera a l’Estat espanyol a celebrar la primera manifestació, quan l’homosexualitat i la transsexualitat encara eren il·legals.

Pel que fa al País Valencià, la primera celebració del dia de l’Orgull LGTBI tingué lloc a València el 1979 i hi van participar unes 5.000 persones. Es va dur a terme dins d’un ambient de molta tensió, ja que grups ultradretans van provocar els manifestants durant la marxa. L’any 1981 foren legalitzades les primeres organitzacions homosexuals i l’activisme va patir una davallada, ja que la comunitat LGTBI començava a disfrutar de la llibertat aconseguida, després de la persecució del franquisme. Tot i que les grans ciutats continuaven convocant manifestacions, aquestes eren minoritàries; no arribaven a les mil persones.

El 1992, València va reprendre les convocatòries de l’Orgull amb el Col·lectiu Lambda (nascut l’any 1986) que convocava concentracions cada 28 de juny a la Plaça de la Mare de Déu. No va ser fins l’any 2000 que es va decidir convocar una manifestació en lloc d’una concentració. Des d’aquell any, la manifestació de l’Orgull a València ha anat creixent en participació i compta amb el suport de desenes d’organitzacions socials, sindicals i polítiques, així com amb la col·laboració de desenes d’empreses compromeses amb la diversitat sexual, de gènere i familiar.

Exposicions, banderes LGTBI, concentracions i projeccions per tot arreu

Pel que fa a les celebracions d’aquest 2016, a Castelló de la Plana i Almassora (la Plana Alta), s’han dut a terme, aquest matí, sengles concentracions i lectures de manifest, que han estat seguides de l’exhibició de banderes gegants LGTBIQ, entre altres actes.

Castelló de la Plana.

Pel que fa a la ciutat de València, l’Ajuntament que presideix Joan Ribó ha inaugurat, coincidint amb el #28J, l’exposició ‘Donant la cara’, al mateix temps que el col·lectiu Lambda ha rebut mostres de felicitacions per la medalla d’or de la ciutat, aconseguida en reconeixement a la seua tasca duta a terme en defensa de la diversitat.

Ajuntament de València.

A l’Ajuntament de Paiporta (l’Horta Sud), s’ha penjat, aquest dimarts, la bandera de l’arc de sant Martí per tal de visibilitzar la lluita per la igualtat de drets de les persones lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals; membres de l’equip de govern han volgut mostrar el seu suport fent-se una foto a les portes del consistori. A més, el Consistori ha iniciat una campanya en xarxes socials perquè totes aquelles persones que ho desitgen es facen una foto amb la bandera de l’arc de Sant Martí i compartisquen, així, la seua solidaritat amb la lluita pels drets LGTBI.

A Massamagrell (l’Horta Nord), l’Ajuntament ha preparat un cinefòrum, on es projecta el curtmetratge ‘De vuelta’, acte que comptarà amb la presència de la diputada d’Igualtat, Joventut i Esports, Isabel García Sánchez.

Més al nord, a Sagunt (Camp de Morvedre), l’Ajuntament ha pintat la bandera LGTBI en dos carrers del municipi, concretament, en dues zones per als vianants, en reconeixement al col·lectiu LGTBI.

Dénia (Marina Alta) i Elx (Baix Vinalopó) són altres de les ciutats de les comarques del Sud del País Valencià que hui s’han volgut summar als actes del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI amb la col·locació, a les façanes dels seus edificis consistorials, de banderes reivindicatives i de defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte.

Dénia.

A Xàtiva (la Costera), l’edifici consistorial també llueix, aquest dimarts 28 de juny, una bandera gegant multicolor a la casa del poble mentre que, a Gandia (la Safor), també s’ha optat per vestir el pas de vianants situat davant del consistori amb els colors LGTBI.

Gandia.

Finalment, a l’Alcúdia (Ribera Alta), les commemoracions tindran la seua continuïtat aquest dimecres amb la projecció de treballs audiovisuals sobre diversitat sexual i de gènere, dins del festival ‘Mostra la ploma’, a la Casa de la Cultura. També els Ajuntaments de Picassent i Alginet celebren el #28J.

Aquestes són, no obstant això, una reduïda mostra de les nombroses celebracions que tenen lloc arreu de tot el territori del País Valencià en solidaritat amb la lluita pels drets LGTBI i per a, tal com ha posat de manifest la vicepresidenta dels Govern valencià i consellera d’Igualtat Mónica Oltra a través del seu compter de Twitter, celebrar amb “#Orgull2016 totes les maneres d’estimar i que l’amor és amor vinga d’on vinga”.

Comparteix

Icona de pantalla completa