Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat fa pública la primera transcripció dels Furs de València
ACN / València

La direcció general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern valencià, dependent de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha publicat, aquest dimecres, a la pàgina web de la conselleria, la primera transcripció que s’ha realitzat dels Furs de València, el conjunt de lleis que van regir el territori valencià des de la fundació del Regne de València, el 1238, fins a la seua abolició pel Decret de Nova Planta del 1707, posterior a la victòria de Felip V.

Segons ha explicat el govern valencià a través d’una nota de premsa, la iniciativa sorgeix d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Universitat Jaume I subscrit el 2011 per transcriure, traduir i ordenar cronològicament els Furs de València i realitzar estudis sobre les institucions forals. El govern valencià ha manifestat que el document anirà canviant i enriquint-se en les següents fases d’aquest projecte.

El director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa, ha remarcat que aquest projecte “pretén acostar a la ciutadania valenciana les nostres tradicions més arrelades, els Furs de València, perquè puguen ser consultats en línia i que formen part de les nostres manifestacions més clares de l’autogovern”. Així mateix, Ochoa ha indicat que “es recupera així per acostar als valencians no només el text dels Furs de València, sinó, a més a més, estudis sobre les institucions forals bàsiques, com el territori històric, els privilegis reals i les institucions forals en matèria de dret civil, ara tan qüestionat pel Tribunal Constitucional, gràcies a l’especial interès demostrat des del govern valencià”.

Per la seua banda, el professor Vicent García ha explicat que “el gros de la feina ja s’ha fet amb la transcripció dels textos, la seua ordenació cronològica i numeració per a la consulta a través de l’arxiu virtual” i ha anunciat que “ara estem preparant i perfilant les traduccions d’aquests, a més dels índexs de les institucions forals per a una millor localització i consulta”.

Un treball iniciat en 2012

Tal com ha explicat el titular d’Història del Dret de l’UJI, l’objecte d’estudi han estat tots els furs promulgats per les Corts Valencianes en època foral, un treball que s’inicià en 2012 amb la revisió de tots els manuscrits i les edicions impreses dels segles XV i XVI, amb la finalitat de comparar els textos i les seues edicions, a més de suprimir aquells escrits que no eren furs i que formaran part d’un volum complementari.

Els Furs de València van constituir, en la seua època, la primera manifestació a la península Ibèrica i la segona a Europa d’un text legislatiu extens basat en els principis del ius commune, nou corrent de pensament jurídic construït a partir de les antigues institucions de dret romà i unit a un mètode d’anàlisi i estudi d’aquests, el de les glosses.

Els primers texts que es poden consultar a partir d’aquest dimecres s’han publicat en les seues redaccions originals, tant en llatí com en valencià antic, i en les següents fases d’aquest projecte s’aniran incorporant a la web les traduccions.

El TC espanyol anul·la el dret civil valencià

El País Valencià va adquirir competències en matèria de dret civil a través de la Llei Orgànica 1/2006 de 10 d’abril. Amb la difusió dels Furs de València, el govern valencià assenyala que pretén fomentar el millor coneixement i procurar la seua difusió, tant des d’una perspectiva jurídica com històrica, institucional, simbòlica i popular.

Recentment el TC espanyol ha anul·lat dues lleis articulades després d’aquesta reforma estatutària. En concret, deixa sense efecte la Llei de règim econòmic matrimonial i la Llei valenciana d’unions de fet, totes elles després de recursos del govern espanyol, que també té recorreguda i pendent de decisió del TC espanyol la Llei valenciana de custòdia compartida del 2011.

Comparteix

Icona de pantalla completa